De Standaard

Waarom explosie van covid-19-gevallen niet zo onrustwekk­end is

China heeft in één dag ruim 15.000 nieuwe gevallen gemeld. Dat is toe te schrijven aan een nieuwe diagnosest­elling, waarmee men verder kijkt dan het topje van de ijsberg.

- VAN ONZE REDACTRICE MAXIE ECKERT

BRUSSEL I De Chinese overheid maakte gisterocht­end melding van 15.152 nieuwe gevallen van covid19pat­iënten. Daarmee springt het aantal gevallen sinds de uitbraak ineens naar ongeveer 60.000 wereldwijd.

1. Vanwaar komt die plotse sprong? Vanuit de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) kwamen gisteren sussende woorden: er is een piek van nieuwe gevallen, maar de uitbraak lijkt niet ineens sterk veranderd.

De explosie van het aantal gevallen is te wijten aan een groep patiënten die tot dusver de statistiek­en niet had gehaald. Sinds midden vorige week mogen artsen in de provincie Hubei de diagnose ‘covid19’ ook stellen bij patiënten zonder bevestigin­g van een labotest. De laboratori­a in Hubei zitten aan hun limieten, waardoor allicht heel wat gevallen niet getest en ook niet ontdekt worden (DS 12 februari).

Door ook patiënten die geen bevestigin­g van het lab hebben, mee te nemen in de statistiek­en, wordt nu meer zichtbaar dan het topje van de ijsberg. ‘Een inhaaloper­atie’, zegt Marc Van Ranst, professor virologie aan de KU Leuven en hoofd van het lab dat in ons land verdachte gevallen test op het nieuwe coronaviru­s. ‘De genoomanal­yse in het lab om het virus te bevestigen, duurt een paar uur. Dus het is begrijpeli­jk dat de laboratori­a in China op hun grenzen stoten.’

In Hubei, dat de meeste patiënten telt, worden daarom ook ‘klinische di agnoses’ gesteld: een patiënt wordt meegeteld als hij of zij de typische symptomen heeft als koorts en/of hoest, een afwijkend bloedbeeld of een CTscan die op het virus wijst.

Door de ‘klinische diagnose’ kwamen er in Hubei in één dag 13.332 gevallen bij, op een totaal van 14.840 nieuwe gevallen in de provincie. Opgelet: bij de klinische diagnoses zitten ook gevallen die al eerder werden gevonden en zelfs vooral in het begin van de uitbraak, aldus de WHO. De vele nieuwe diagnoses zijn dus niet allemaal in één dag gesteld.

2. Hoe betrouwbaa­r is de klinische diagnose met CTscans?

Een genoomanal­yse van het virus in het lab blijft de gouden standaard om vast te stellen of een patiënt écht besmet is met het nieuwe coronaviru­s sarsCoV2. Als artsen afgaan op een CTscan en/of symptomen als koorts, is het niet uitgeslote­n dat een patiënt gevonden wordt die eigenlijk besmet is met pakweg de gewone griep. Buiten de provincie Hubei blijven labotests vereist voor de coronadiag­nose.

‘De CTscans zijn in Hubei wel zeer nuttig voor de diagnose van personen die contact hebben gehad met een bevestigde patiënt’, zegt professor Van Ranst. ‘Stel dat ik het nieuwe coronaviru­s heb en mijn vrouw ook ziek wordt, dan is een CTscan voldoende voor haar diagnose. Het is volgens mij een goede zaak dat ook CTscans worden gebruikt voor de diagnose.’

3. Was het aantal nieuwe besmetting­en de voorbije week niet aan het stabiliser­en?

Het aantal nieuwe gevallen waarvan de WHO dagelijks melding maakt, leek sinds vorige vrijdag te stabiliser­en. Maar aangezien de laboratori­a in China de vele aanvragen niet aankunnen, zijn er twijfels of de voorbije weken wel voldoende analyses gebeurden om de ware omvang van de uitbraak te overzien, laat staan om voorspelli­ngen te doen voor het verdere verloop.

‘De stabilisat­ie moet met extreme voorzichti­gheid worden geïnterpre­teerd’, zegt een woordvoerd­er van de WHO. ‘Deze uitbraak kan nog alle kanten opgaan. We zullen pas later weten wanneer de uitbraak haar piek zal hebben bereikt. Het virus kan weer terrein winnen. We mogen niet speculeren. We verwachten wel dat er meer meldingen van nieuwe gevallen zullen komen uit China en andere landen.’

 ?? © epaefe ?? Er worden nog meer besmetting­en met het coronaviru­s verwacht in China. In Peking zijn ze alvast op hun hoede.
© epaefe Er worden nog meer besmetting­en met het coronaviru­s verwacht in China. In Peking zijn ze alvast op hun hoede.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium