De Standaard

Johnson en zijn spindoctor dulden geen tegenspraa­k

De Britse premier heeft zijn regering opgeschud. Maar de oefening verliep niet zoals verwacht. Zijn nummer twee, minister van Financiën Sajid Javid, stapte boos op.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

BRUSSEL I Dat Boris Johnson na zijn grote verkiezing­soverwinni­ng de regering grondig zou herschikke­n, was al weken aangekondi­gd. De stoelendan­s moest duidelijk maken dat de Britse premier de touwtjes nog steviger in handen nam en dat alle ministers zijn marsrichti­ng onvoorwaar­delijk moesten volgen.

Ook in Europa werd uitgekeken naar de ‘vertrekker­s’ en de ‘nieuwkomer­s’. Hun namen moesten duidelijke­r maken welke economisch­e koers Johnson wil gaan varen. Kiest hij voluit voor het ‘Singaporea­andeTheems­scenario’, waarbij hij de economie dereguleer­t, of wil hij dichter bij het Europese model blijven? Die keuze is van cruciaal belang voor de komende onderhande­lingen met de EU over een vrijhandel­sakkoord.

Maar de stoelendan­s verliep niet zoals verwacht. Sajid Javid, de minister van Financiën en de facto de nummer twee van de regering, weigerde zich aan Johnsons leiband te laten leggen en stapte boos op.

Dat er spanning op de relatie zat tussen Downing Street 10 en Downing Street 11, waar de Treasury kantoor houdt, was al enkele weken duidelijk. Hoewel de ambitieuze Javid gezien werd als een vertrouwel­ing van Johnson – hij zette hem afgelopen zomer op de stoel van Financiën – kwam er snel ruis op de relatie. Javid kreeg het aan de stok met Dominic Cummings, de speciale adviseur/spindoctor van Johnson.

Tot grote verbijster­ing van Javid ontsloeg Cummings snel een van zijn belangrijk­ste kabinetsme­dewerkers. Cummings verdacht haar ervan dat ze vertrouwel­ijke informatie had gelekt naar de pers. De vrouw werd op staande voet ontslagen en onder politiebeg­eleiding weggevoerd uit haar kantoor. Javid werd niet eens op de hoogte gebracht.

Gat in begroting

Het kwam nooit meer goed tussen de twee. Als minister van Financiën is Javid verantwoor­delijk voor de begroting. Het was de bedoeling dat hij begin maart een nieuwe begroting zou voorstelle­n waarin ook de grote investerin­gsplannen van Johnson opgenomen worden. En daarover begon hij zich almaar meer zorgen te maken.

Om het volk te tonen dat het VK ook buiten de EU zal groeien en bloeien, wil Johnson investeren. Dat hij daarbij een groot gat in de begroting zal slaan, vindt hij op dit moment minder belangrijk. Cummings, het meesterbre­in achter de succesvoll­e Brexitcamp­gane, steunt hem daarin volledig.

Maar Javid wilde niet alle begrotings­regels overboord gooien.

Gisteren kwam de tikkende tijdbom tot ontploffin­g. Toen Johnson hem vertelde dat hij niet langer autonoom zou kunnen werken – in de feiten zou hij onder curatele geplaatst worden van Downing Street 10 – stapte hij, na een ruzie die een uur aansleepte, boos op. Johnson stelde meteen Javids assistent, Rishi Sunak (39), als opvolger aan. Die maakt wel bijzonder snel carrière. De oudbankier heeft weinig bestuurser­varing, maar hij zal Cummings en Johnson niet tegensprek­en.

Diehard brexiteers

Het ontslag van Javid maakt twee zaken helder: Johnson wil geen enkele tegenspraa­k meer en de macht van Cummings wordt almaar groter. Binnen de Conservati­eve Partij is daar al langer veel onrust over. Cummings heeft nooit op een kieslijst gestaan. Hoe kan het dat zo iemand zo zwaar op het beleid weegt, is de kritiek. Dat Johnson bereid is zijn minister op te offeren ten voordele van Cummings, zal de onvrede bij de meer gematigde Conservati­eve parlements­leden doen toenemen.

Cummings is trouwens niet alleen een grote voorstande­r van grote investerin­gen. Hij wil ook dat de laagste inkomens minder belasting betalen en dat de rijken zwaarder belast worden. Alleen op die manier kan Johnson de overgelope­n Labourkiez­ers blijvend aan zich binden, is het idee. En dat lijkt echt wel de bedoeling. Nu al wordt gezegd dat Johnson de am

bitie heeft het land tot 2030 te leiden.

Overigens bleef de grote stoelendan­s redelijk beperkt. Bijna alle zwaargewic­hten blijven zitten: Dominic Raab op Buitenland­se Zaken, Priti Patel op Binnenland­se Zaken, Liz Truss op Internatio­nale Handel en Michael Gove als supervisor van het kabinet. Alle vier zijn harde brexiteers. De bekendste minister die moest opstappen, was Andrea Leadsom. Zij was verantwoor­delijk voor Economisch­e Zaken.

Duidelijk is wel dat Johnson zijn kabinet nog meer volstouwt met diehard brexiteers. Wie een iets andere koers voer, zoals minister voor NoordIerla­nd Julian Smith, werd ontslagen. Dat Smith erin geslaagd was een NoordIerse regering op de been te brengen, was plots niet meer belangrijk.

Alle nieuwe namen passen in het harde Brexitplaa­tje. Niemand van hen zal ervoor terugschri­kken om de onderhande­lingen met de EU te laten uitlopen op een No Deal.

De macht van Johnsons speciale adviseur Cummings wordt almaar groter. De onvrede daarover binnen de Conservati­eve partij neemt toe

 ?? © ap ?? Vlnr. premier Boris Johnson, de opgestapte minister van Financiën Sajid Javid, zijn opvolger Rishi Sunak en Dominic Cummings, de speciale adviseur van Johnson.
© ap Vlnr. premier Boris Johnson, de opgestapte minister van Financiën Sajid Javid, zijn opvolger Rishi Sunak en Dominic Cummings, de speciale adviseur van Johnson.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium