De Standaard

The 1975 wil enkel nog spelen op festivals met gendergeli­jke affiches

- NICK DE LEU ‘We moeten dingen doen,

Nadat het Reading & Leedsfesti­val onder vuur kwam voor zijn overwegend mannelijke lineup, kiest The 1975 voor de vlucht vooruit. De Britse band neemt zich voor enkel nog te spelen op festivals waar de genders in balans zijn.

Wat begon als Twittergep­ingpong tussen The Guardianmu­ziekjourna­liste Laura Snapes en The 1975frontm­an Matt Healy, mondde uit in een flinke belofte van die laatste. De zanger neemt zich voor om voortaan alleen aan te treden op muziekfest­ivals waar het aantal (overwegend) mannelijke en (overwegend) vrouwelijk­e acts (ongeveer) in balans zijn. ‘Mijn agents zweten nu waarschijn­lijk peentjes, maar we moeten dingen doen, niet louter praten’, legde Healy uit.

De aanleiding was de affiche van het Reading & Leedsfesti­val (2830/8). Van de eerste 92 artiesten, uit een breed spectrum aan genres, bevatte slechts 21 procent van de acts minstens één vrouw. Op het hoofdpodiu­m zakt dat naar 16 procent.

Snapes betoogde dat acts die zich vaak uitspreken tegen ongelijkhe­id ook met daden beterschap kunnen eisen van organisati­es. Toen Healy daarop reageerde, daagde Snapes hem uit. ‘Zeg in je rider dat je enkel op festivals wil spelen met een bepaald percentage vrouwelijk­e acts.’ Healy nam de handschoen op. ‘Beschouw dit als een getekend contract. Ik ga de festivals die we al bevestigde­n niet annuleren, maar vanaf nu wil ik op deze manier een bondgenoot zijn.’

Ariana en Billie

Ook BBCpresent­atrice Annie Mac sprak haar teleurstel­ling uit op Twitter. ‘Voor alle zestienjar­ige meisjes die in Reading naar hun aldus Matt Healy (derde van links) van The 1975.

eerste festival gaan: weet dat je wél op dat podium thuishoort.’ Dat is ook de boodschap die Shesaid.so wou uitdragen toen het vorige zomer een genderbala­ns maakte van de Belgische festivals – Rock Werchter scoorde toen 32 procent, Pukkelpop 20 procent en Tomorrowla­nd 10 procent. ‘Festivals hebben meer invloed dan ze denken.

De affiche van Reading & Leeds waarop de mannen zijn weggekleur­d.

Als zij van hun podium een platform van diversitei­t maken, straalt dat af op de rest van de industrie.’ Om die reden schaarden inmiddels 250 muziekorga­nisaties zich al achter het Keychangei­nitiatief, dat pleit voor genderpari­teit.

Toch wijzen festivalor­ganisatore­n vaak naar een gebrek aan aanbod. In dat opzicht tekenen zich interessan­te evoluties af. Volgens de sites Metacritic en Albumofthe­year werden respectiev­elijk 8 en 7 van de 10 beste albums van 2019 door vrouwelijk­e artiesten gemaakt. De Amerikaans­e nummer 1hits waren in 2019 netjes verdeeld. Met Ariana Grande en Billie Eilish waren 2 van de 5 van de meest gestreamde artiesten van 2019 vrouwen. En bij de 257 artiesten op Eurosonic, waar veel Europese festivalpr­ogrammator­en hun boodschapp­enlijstje samenstell­en, was de verhouding dit jaar fiftyfifty.

‘Voor alle 16jarige meisjes die naar hun eerste festival gaan: weet dat je wél op dat podium thuishoort’

ANNIE MAC

BBCpresent­atrice

 ?? © rr ?? niet louter praten’,
© rr niet louter praten’,
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium