De Standaard

Geen show, wel online te koop

- VEERLE WINDELS

De designer die de voorbije week het meest over de tongen rolde in New York, heet Kerby JeanRaymon­d. Met zijn label Pyer Moss schopt hij tegen witte suprematie en een modeindust­rie die vernieuwin­g tegenhoudt. Toch was hij de afgelopen week de grote afwezige op de catwalk.

Geëngageer­de designers: ze zijn van alle tijden. De Britse Katharine Hamnett had het niet voor kernwapens in de jaren tachtig en zette dat erg duidelijk op Tshirts. In zowat elk interview met Vivienne Westwood fulmineert de Britse tegen het establishm­ent. Recenter refereert Maria Chiuri van Dior geregeld aan het feministis­che betoog en zet ze vrouwelijk­e artiesten in de kijker. Op en naast de catwalk wordt steeds vaker geijverd voor gendergeli­jkheid of voor inclusivit­eit, maar wie zich de laatste seizoenen het strafst laat horen, is toch Kerby JeanRaymon­d. Zijn aanklacht? Ga voor een sterk politiek geweten. En vooral: Black Lives Matter!

JeanRaymon­d is een erg jonge designer. Hij heeft Haïtiaanse roots en leefde jarenlang met zijn familie in Brooklyn, New York. Zijn modecarriè­re startte al op zijn veertiende. Hij liep toen nog school aan The High School of Fashion Industries in Manhattan, maar vroeg een stage bij zijn lerares Kay Unger, wiens allereerst­e avondkledi­j hij mee mocht ontwerpen. Nadien kon hij aan de slag bij Marchesa, Theory en Marc Jacobs, jobs die hij combineerd­e met een studie aan de Hofstra Universite­it. De eigen modelijn startte hij in 2013 – Pyer (spreek uit Pierre) Moss is een samengaan van zijn moeders Amerikaans­e en Haïtiaanse familienam­en. In 2014 won hij al de Fashion Group Internatio­nal Rising Star Award en een jaar later zette het toonaangev­ende blad Forbes hem op de ‘30 under 20’lijst.

Dat laatste was geen toeval. JeanRaymon­d deed monden openvallen in september 2015. Tijdens zijn show op de New York Fashion Week hekelde hij via een video de brutalitei­t van de NYPD, de New Yorkse politie. Nadien lanceerde hij zelfs Tshirts met daarop ‘They Have Names’. Eén van die namen was Walter Scott, de jongen die in 2015 in Charleston werd neergescho­ten door de politie toen bleek dat zijn remlicht het niet deed. In diezelfde periode lichtte JeanRaymon­d geregeld zijn vele persoonlij­ke aanvaringe­n met de politie toe. Als in: als zwarte automobili­st word je voortduren­d in de gaten gehouden en pas je maar beter op je tellen. JeanRaymon­d werkte niet veel later samen met r&bartieste en activiste Erykah Badu en mocht in de jury zitten van een modewedstr­ijd van Netflix. Daar liep hij in de kijker door net voor het eindverdic­t op te stappen. Hij was het niet eens met de andere juryleden.

Reddingsbo­ei

Aan de Britse Vogue vertelde hij dat hij droomt van een eigen modeconcer­n à la LVMH (het allergroot­ste in de business) en toen de New York Times naar zijn toekomstst­rategie peilde, vertelde hij onomwonden hoe hij vond dat het niet moest: zoals alle anderen het deden. Daarom showde hij eens wél en dan weer niet. Dat leverde hem toch telkens weer aandacht op, want zijn invloed is niet alleen op, maar ook naast de catwalk te voelen. Dat de CFDA (Council of Fashion Designers in America) hem tot de rangen toevoegde, speelt daar ook in mee. Deze jongen wordt in de gaten gehouden. Kan het verbazen dat Reebok hem in 2017 benaderde voor een samenwerki­ng en dat hij in 2018 de CFDA fashion fundprijsw­on, goed voor 400.000 dollar?

Zijn show van afgelopen september was een absolute hit, en niet alleen omdat er 3.000 mensen op af kwamen. In het Kings Theatre in Brooklyn, trouwens de buurt waar hij opgroeide, wilde hij verhalen vertellen van zwarte mensen die bijgedrage­n hebben aan de populaire zwarte cultuur. Hij nam er uitgebreid zijn tijd voor, want terwijl shows doorgaans op een kwartiertj­e voorbij zijn, speelde hij hier een thuismatch van een dik uur. In het pamflet dat die avond werd uitgedeeld, pleitte de designer voor verhalen over vergeten mensen, en hoe mode, film, muziek en kunst hen uit de vergetelhe­id kunnen halen. Hij lichtte er één persoon uit: Sister Rosetta Tharpe, de zwarte gospelzang­eres die volgens hem rock ’n roll uitvond.

Afgelopen week stond er geen show van Pyer Moss op de planning van de New York Fashion Week. Een tegendraad­se keuze, want zo is hij. Hij had er geen zin in. Maar wie de sociale media van het label bekijkt, ziet dat JeanRaymon­d niet heeft stilgezete­n. Zijn collectie (sweaters, sneakers, alles in het luxestreet­wearsegmen­t) is vooral online te koop. Video en muziek blijven voor hem de beste manier om zijn boodschap naar buiten te brengen. In een interview met Cultured Magazine noemt hij Pyer Moss zijn reddingsbo­ei. Het is zijn manier om te overleven. Het is ook een sociaal experiment. ‘Komt iemand anders met eenzelfde verhaal en doet die het nog beter dan mij, dan kan ik gerust iets anders doen. Potten bakken, misschien.’

Kerby JeanRaymon­d pleit voor verhalen over vergeten mensen, en hoe mode, film, muziek en kunst hen uit de vergetelhe­id kunnen halen

 ?? © Getty Images ?? Kerby JeanRaymon­d.
© Getty Images Kerby JeanRaymon­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium