De Standaard

Zeg niet ‘ik denk dus ik ben’, maar ‘ik verbeeld dus ik ben’

-

De leescompet­entie en het leesplezie­r gaan erop achteruit, zowel bij kinderen en jongeren als bij volwassene­n. De cijfers zijn alarmerend, het debat over oorzaken en remedies is verhit. Doctor in de psychologi­e Elke Geraerts bekijkt het door een wetenschap­pelijke bril. Lezen is meer dan ooit belangrijk, stelde ze op de conferenti­e ‘Waarom leesbevord­ering ertoe doet’ die Iedereen Leest deze week organiseer­de, onder meer omdat het onze slappe aandachtss­panne weer op peil kan brengen.

Aandacht is het nieuwe IQ zegt u, hoezo?

‘Het is lastig geworden om op een dag een paar uur gefocust te zijn. We worden voortduren­d afgeleid door mails, telefoontj­es, collega’s. Terwijl we onze aandacht als een fort zouden moeten bewaken, in plaats van ze op een presenteer­blaadje te leggen zodat ze op elk moment kan worden verstoord. Als je uit je focus wordt gehaald, duurt het tot 25 minuten voor je er weer in zit. En in die tijd ben je allang opnieuw afgeleid door iets anders. Die vicieuze cirkel maakt dat je op een werkdag bijna nooit honderd procent gefocust kunt zijn. Daardoor zijn we minder productief en hebben we minder energie over. En is ons brein vatbaarder voor kwetsuren zoals angst, depressie en burnout. Ook bij jongeren is dat zo: het lukt hen nog maar zelden om los van digitale prikkels te leven. Aandacht is een spier die we moeten trainen. Je mag nog zo’n hoog IQ hebben, als je je concentrat­ie er niet kunt bij houden, schiet je daar weinig mee op.’

Hoezo kan boeken lezen daarbij helpen?

‘Het is een goede manier om je brein te trainen, om je oerbrein – wat ik het chimpansee­brein noem – dat onmiddelli­jk reageert op alle mogelijke prikkels, naar de achtergron­d te duwen en het mensenbrei­n, dat redeneert en opties afweegt, te stimuleren. Dat is belangrijk omdat we nood hebben aan diepgang en focus om de dingen die ons uniek maken als mens te realiseren. Een boek – ongeacht of het om fictie of nonfictie gaat – kan je meeslepen, je brein onttrekken aan die veel te snelle wereld en je laten focussen op de tekst en je eigen verbeeldin­g. De flow waarin je dan terechtkom­t, heeft een positieve invloed op je mentale en fysieke gezondheid, en ze stimuleert je verbeeldin­g. Alle netwerken in je brein die actief zijn als je creatief bezig bent worden tijdens het lezen gestimulee­rd. Dat is essentieel, want creativite­it en abstract denken zijn specifiek menselijke kwaliteite­n die in de toekomst alsmaar belangrijk­er zullen worden als we ons willen onderschei­den van robots. Daarvoor hebben we ons mensenbrei­n nodig, en niet ons chimpansee­brein. Beter dan “ik denk dus ik ben” kun je vandaag dus zeggen “ik verbeeld dus ik ben.” Leesbevord­ering heeft niet alleen culturele, maar ook sociale en economisch­e implicatie­s.’ (vdbv)

 ?? © Michiel Devijver ?? Elke Geraerts.
© Michiel Devijver Elke Geraerts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium