De Standaard

Hollanders onder elkaar

-

Een titel als God, Jezus, Trump, dat wekt geen hoge verwachtin­gen voor een reisreport­agereeks over de VS. Toch leek het best een originele insteek van de EO: een domineeszo­on uit de Nederlands­e Bijbel gordel naar de Amerikaans­e Bible Belt sturen om eens te polsen hoe ze dat daar rijmen: diepchrist­elijk zijn en toch voor 80 procent achter een pussygrabb­ende president staan.

De reporter is EOpresenta­tor Tijs van den Brink (uit Putten op de Veluwe) en de bestemming van de eerste aflevering was Holland, Michigan: een stadje dat gesticht werd door Nederlands­e immigrante­n van de Hervormde Kerk – de kerk van de Van den Brinks. Een Hollander in Holland, het moet niet altijd Louis Theroux zijn.

De beste momenten zijn als het wat wringt tussen het Nederlands­e evange lisme en het Amerikaans­e. Zo begrijpt Van den Brink, opgegroeid met idealen van soberheid en bescheiden­heid en het idee dat ‘God en de Mammon niet samengaan’, niet hoe God en geld zucht in de VS wél perfect rijmen.

Hij ontmoet dominee Mike Van Buren, die een fortuin verdiend heeft op de aandelenma­rkt, maar tegen belastinge­n is – want ‘dat is geld afnemen van wie het verdiend heeft’. De dominee vindt dat de meeste armen luie donders zijn, en dat wringt bij de reiziger. ‘Wij zijn socialer in Nederland.’ Dat je in de gevangenis een voorkeurs behandelin­g krijgt als je een Bijbelprog­ramma volgt, vindt Van den Brink ook raar.

Maar meestal toont hij erg veel begrip. De kameraadsc­hap van de mannen die na de zondagsmis samen op eekhoorns gaan jagen, doet hem anders nadenken over die Amerikaans­e wapengekte – ‘al vallen er anderzijds toch ook erg veel doden’.

Na een bezoek aan een streng religieus gezin dat aan thuisschol­ing doet (we zien moeder aan haar zes kinderen uitleggen dat moslims vaak extremiste­n zijn, en heel grote gezinnen hebben), besluit Van den Brink, die graag zijn conclusies deelt met de kijker: ‘Ik begrijp hen wel: ze willen hun kinderen christelij­ke waarden meegeven en ze hebben geen enkel vertrouwen in het normale onderwijs.’

Conclusie: de ‘Hollanders’ stemmen op Trump omdat die vecht voor hun waarden als mannelijkh­eid en hard werken. Ook daarin gaat Van den Brink een flink stuk mee. Maar de échte reden waarom Amerikaans­e evangelica­ls op Trump stemmen, is een koude koehandel tussen hun belangrijk­ste leiders en presidents­kandidaat Trump in de Trump Tower in september 2016. Van die vergaderin­g bestaan geluidsopn­ames. Misschien iets voor een volgende aflevering?

De beste momenten zijn als het wat wringt tussen het Nederlands­e evangelism­e en het Amerikaans­e

God, Jezus, Trump. de site van NPO.

 ?? © rr ?? Tijs van den Brink:
© rr Tijs van den Brink:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium