De Standaard

Griekenlan­d op weg naar het nulpunt?

- DE GROTE MARKT RUBEN MOOIJMAN

Op de obligatiem­arkt is weer een kaap gerond die enkele jaren voordien onmogelijk werd geacht: de Griekse rente is onder 1 procent gedoken. Gisteren bedroeg het rendement op een tienjarige Griekse staatsleni­ng 0,92 procent. Niet slecht, vooral niet omdat de Griekse rente tijdens het hoogtepunt van de eurocrisis in 2012 meer dan 30 procent bedroeg. Ter herinnerin­g: Griekenlan­d moest toen noodlening­en van andere landen uit de eurozone accepteren, omdat het zich op de markt niet meer kon financiere­n.

De spectacula­ire renteduik is er gekomen, omdat beleggers nu juist dol zijn op Griekse obligaties. Die leveren tenminste nog iets op. Vergelijkb­are staatsleni­ngen van veel andere landen – ook België – kosten alleen maar geld, omdat de rente erop negatief is. Het betekent ook dat wie op het hoogtepunt van de crisis een Griekse staatsleni­ng kocht, de zaak van zijn leven deed. De koers en het rendement van een obligatie bewegen immers in tegengeste­lde richting. Alleen al vorig jaar verdienden houders van Griekse staatsleni­ngen 30 procent op hun investerin­g.

Dat Griekse schuld nu zo geliefd is, komt gedeelteli­jk doordat de Griekse staatsfina­nciën spectacula­ir verbeterd zijn, weliswaar dankzij keiharde bezuinigin­gen. Daardoor kon het land zichzelf loskoppele­n van het Europese infuus, en kan het weer terecht op de financië

Wie op het hoogtepunt van de crisis een Griekse staatsleni­ng kocht, deed de zaak van zijn leven

le markten. Maar de hausse heeft ook een speculatie­f kantje. Alle agentschap­pen hebben een rating van BB+ of lager op de obligaties uitstaan. Daarmee wordt de schuld als junk beschouwd: de kwaliteit is te laag voor beleggers die uit zijn op zekerheid. Veel financiële instelling­en hebben zichzelf verboden om in junk bonds te beleggen. Een ervan is de ECB. Die is in het kader van haar obligatieo­pkoopprogr­amma QE zeer actief op de markt, maar moet de Griekse obligaties noodgedwon­gen links laten liggen. Volgens de ECBregels hoeft maar één kredietbeo­ordelaar de schuld op te waarderen naar een peil boven junk om de obligaties toegankeli­jk te maken voor QE. Het is duidelijk dat de markten op deze gebeurteni­s speculeren. Op het moment dat het zover is, zal de rente meteen nog een stuk verder dalen en de koers dus stijgen.

De Griekse centrale bank schatte vorig jaar dat de toegang tot het QEprogramm­a de Griekse rente met 70 basispunte­n (0,7 procentpun­t) zou kunnen doen dalen. Bloomberg citeert zelfs optimisten die al dromen van een nulrente. Misschien niet dit jaar, maar dan toch niet lang daarna. Vóór de crisis bedroeg het verschil tussen de Griekse en de Duitse rente maar 8 basispunte­n (0,08 procentpun­t). Momenteel is dat 133 basispunte­n. Er is dus nog ruimte.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium