De Standaard

Laatste grote sluiproute door Leuven verdwijnt

Het stadsbestu­ur van Leuven neemt bijkomende maatregele­n om het sluipverke­er in de stad helemaal aan banden te leggen.

- VAN ONZE MEDEWERKST­ER HANNELORE SMITZ

LEUVEN I Sinds september 2017 wordt het verkeer in Leuven via vijf grote lussen door de stad geloodst. Toch was er nog één route waarlangs het verkeer dwars door de stad kon rijden om de files op de E314 te ontwijken: via de Kapucijnen­voer, het SintJacobs­plein, de Pelgrimsst­raat, de Brusselses­traat, de Ridderstra­at, de Burchtstra­at en dan via de Havenkant of het Engels Plein naar de Aarschotse­steenweg. Uit verkeersme­tingen blijkt dat heel veel autobestuu­rders gebruikmak­en van die route, met veel klachten van overlast bij de buurtbewon­ers tot gevolg. Met een update van het circulatie­plan wil het stadsbestu­ur dat traject onderbreke­n.

‘Er komt een belangrijk­e ingreep aan het SintJacobs­plein. Zowel de Pelgrimsst­raat als de Wagenweg wordt geknipt, en de Kruisstraa­t wordt eenrichtin­gsverkeer. Zo doorbreken we die doorsteek en zal ook de drukte in de Ridderstra­at vermindere­n’, zegt schepen van Openbare Werken Dirk Vansina (CD&V).

De grote vraag in datzelfde sluiptraje­ct was of er nu al dan niet een knip zou komen in de Burchtstra­at. Uiteindeli­jk wordt er niet gekozen voor een knip in die straat, maar voor twee knips elders.

‘We willen dat parking Vaartkom optimaal bereikbaar blijft’, zegt schepen van Mobiliteit David Dessers (Groen). ‘Daarom brengen we een knip aan op het Engels Plein. Het verkeer zal langs twee kanten in de parking kunnen, maar zal niet meer gewoon kunnen voorbijrij­den. Aan de overzijde van de Vaartkom, komt er een knip ter hoogte van de Vaartstraa­t. Verkeer zal de Vaartstraa­t langs beide kanten in kunnen, maar voorbijrij­den of vanuit de Vaartstraa­t richting Opek rijden, wordt onmogelijk.’ Na de heraanleg van de Havenkant en het plein voor Opek binnen enkele jaren, zal de knip ter hoogte van Opek komen en wordt het gedeelte tussen Opek en de Vaartstraa­t autovrij.

Fietsers

Een laatste grote ingreep in de update van het circulatie­plan, is er één voor de fietsers. De Ravenstraa­t – het smalle straatje parallel aan het Hooverplei­n tussen de Blijde Inkomststr­aat en de Tiensestra­at – is alleen nog toegankeli­jk voor auto’s van bewoners. ‘De uitrit in de Tiensestra­at is heel gevaarlijk. Door de straat af te sluiten en alle verkeer via het Hooverplei­n te sturen, kunnen we ook fietsverke­er in beide richtingen toelaten, tussen de Vlamingens­traat en het Hooverplei­n’, zegt Dessers.

De Leuvense fietsersbo­nd onthaalt de nieuwe plannen heel positief. Ook de bewoners van de Burchtstra­at reageren voorzichti­g positief. Maar niet iedereen is even enthousias­t. Zo vragen sommigen zich af waarom er dure bruggen werden gebouwd over de Vaartkom, als die alleen nog kunnen gebruikt worden voor verkeer dat naar de parking wil.

De NVA vreest dat er een sluip

route zal ontstaan door de parking, omdat die het eerste uur gratis is. ‘We missen in deze update van het circulatie­plan ook enkele gevraagde flankerend­e maatregele­n zoals een parkeerkaa­rt voor klusjesman­nen’, zegt Lorin Parys (NVA).

‘Op deze manier doorbreken we de laatste grote sluiproute door de stad’

DIRK VANSINA

Schepen van Openbare Werken

 ?? © hsb ?? De nieuwe maatregel moet voorkomen dat duizenden auto’s per dag door de Burchtstra­at rijden.
© hsb De nieuwe maatregel moet voorkomen dat duizenden auto’s per dag door de Burchtstra­at rijden.
 ?? © hsb ?? Twee knips moeten sluipverke­er uit de Burchtstra­at weren.
© hsb Twee knips moeten sluipverke­er uit de Burchtstra­at weren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium