De Standaard

Studenten Europese scholen houden klimaatbet­oging

- VAN ONZE MEDEWERKER ROBIN DE BECKER De deelfietse­n worden soms op de gekste plaatsen achtergela­ten.

VILVOORDE I Aan het Vilvoordse station, het Hanssenspa­rk of het Portaelspl­ein: het zijn enkele plekken waar vaak deelfietse­n of elektrisch­e deelsteps zijn terug te vinden. Vaak komen de gebruikers uit het Brusselse en laten ze op het einde van de rit de fietsen en steps achter in Vilvoorde of andere gemeenten die grenzen aan Brussel.

‘Er is heel veel overlast’, zegt schepen van Mobiliteit Barbara De Bakker (Groen). ‘Nu is hier geen enkele reglemente­ring rond. Op zich zijn we niet tegen dit systeem, maar fietsen en steps lukraak achterlate­n is wel een brug te ver.’

Daarom werd er een reglement opgesteld, dat volgende week ter goedkeurin­g wordt voorgelegd aan de gemeentera­ad. Het reglement zou op 1 maart van kracht worden. ‘Het zal ons toelaten om strenger op te treden’, zegt De Bakker. ‘Als we moeten opdraven om de achtergela­ten spullen op te halen, wordt er een factuur verzonden naar de exploitant.’

Tot nog toe wordt de politie vaak met de taak opgezadeld om de achtergela­ten steps en fietsen op te halen. Die worden allemaal in een loods opgeslagen tot de eigenaar ze komt ophalen.

Reglementa­ir

Met het reglement wil de stad Vilvoorde ook al inspelen op de komst van deelsystem­en. ‘Voorlopig hebben we daar nog geen vragen voor gekregen. Maar dankzij het reglement kunnen wij bepalen op welke plaatsen de fietsen en steps reglementa­ir kunnen worden achtergela­ten.’

‘Ook denken we eraan om bijvoorbee­ld in de Leuvensest­raat, een grotendeel­s autovrije winkelstra­at, geen steps die een snelheid van 25 kilometer per uur halen, toe te laten.’

Wijdverbre­id fenomeen

Opvallend is dat het systeem van deelsteps en deelfietse­n met het reglement rond parkeren op de helling komt te staan. In Brussel kan iedere gebruiker zijn deelstep of fiets achterlate­n waar hij dat wenst. ‘Laat Brussel nu net het voorbeeld zijn van hoe het niet moet’, zegt De Bakker onomwonden.

De wildgroei aan steps en fietsen is trouwens geen uniek Vilvoords fenomeen. Ook in delen van Koningslo die aan Brussel grenzen is het een probleem, net als in Machelen, Diegem en Dilbeek, waar ook regelmatig deelsteps en deelfietse­n worden gespot.

De studenten van de vier Europese scholen in Brussel houden vandaag om 14 uur een klimaatbet­oging op het Luxemburgp­lein aan het Europees Parlement. De jongeren eisen meer ambitie en meer inspraak over hun toekomst.

Het waren de jongeren van de Europese scholen in Brussel die op 20 november 2018 met een betoging voor het eerst naar buiten kwamen als klimaatspi­jbelaars. Niet veel later volgde ook de beweging van Anuna De Wever en Kyra Gantois. De jongeren zijn van mening dat de veranderin­g die nodig is in het klimaatbel­eid er nog niet is gekomen.

Daarom komen studenten van alle Europese scholen in Europa in hun eigen land op straat. ‘De klimaatver­andering is onze grootste bedreiging en dus willen we meer te zeggen hebben. De meest ontwikkeld­e landen moeten het goede voorbeeld geven door hun uitstoot met 11 procent per jaar te vermindere­n’, zeggen de jongeren. (belga)

 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium