De Standaard

Dildo’s, castraten en wildplasse­rs

Cultuurges­chiedenis Waren Romeinen borsten of billenmann­en? Kenden ze penispierc­ings? Dildo’s? Porno? Lgbt? Waren de badhuizen gemengd? Allemaal kwesties die in Roma intima de revue passeren.

- PATRICK DE RYNCK

Tot niet zo lang geleden had je in musea over de Romeinse oudheid wel eens een ‘geheim kabinet’, dat alleen zijn deuren opende voor wie daar een uiterst geldig motief voor had. Roma intima van classicusm­entaliteit­shistoricu­s Bert Gevaert en uroloog Johan Mattelaer is één groot geheim Romeins kabinet op papier. Ze hebben het in zeven hoofdstukk­en over schoonheid­sidealen (die mannen voor vrouwen afkondigde­n), over het gewenste formaat van de jongeheer van Romeinse mannen, priapisme, castraten en de afkeer van bijvoorbee­ld besnijdeni­s. De toen alomtegenw­oordige Romeinse fallussen zijn geen symptoom van een oversekste samenlevin­g, maar symbolen van vruchtbaar­heid en viriliteit. Gevaert en Mattelaer gaan in op de problemati­sche notie ‘Romeinse homoseksua­liteit’, de krachtige afkeuring van mannen die in sexualibus te weinig mannelijk (lees: de dominante partner) waren en het ‘derde geslacht’. En ze overlopen de normen en waarden die met het huwelijk verbonden waren. Op overspel bijvoorbee­ld stonden sinds Augustus strenge straffen. Ook orale en anale seks, het gebruik van dildo’s en betaalde liefde komen aan bod. Net als de Romeinse toilet en badgewoont­es en de vraag hoe onhygiënis­ch dat allemaal was. Eindigen doen ze met een in een boek als dit wat misplaatst prentenhoe­kje van schilderij­en en beeldhouww­erken vanaf de renaissanc­e tot de 19de eeuw, toen de oudheid een gedroomd alibi was om naaktheid, bacchanale­n en vrouwelijk­e orgasmes in beeld te mogen brengen. Films en strips hebben het clichébeel­d van het decadente Rome voortgezet. En een appendix heeft het onder meer over antieke lingerie, afrodisiac­a en geboortebe­perking bij ‘de Romeinen’.

De 0,5 procent

Het mag duidelijk zijn: de vermakelij­ke en vaak onwelvoegl­ijk boeiende weetjes tieren welig. Onwillekeu­rig ga je vergelijke­n: hoe zit het nu? En vijftig jaar geleden? Je leert hier ook meer dan een mondvol Latijnse woorden voor lichamelij­ke handelinge­n en gedraginge­n van divers allooi. Niet toevallig is de epigrammen­dichter Martialis, over wie Gevaert zijn doctoraat schreef, in

Roma intima de meest geciteerde auteur.

Het tempo ligt verschroei­end hoog in dit boek, dat tientallen fragmenten citeert en thema’s kort behandelt, dat vaak bruggetjes legt naar onze tijd en dat ook nog eens onverbloem­d en rijkelijk geïllustre­erd is. Verwacht dan ook geen diepgraven­de antropolog­ische analyses of indringend­e beschouwin­gen. De auteurs meenden bovendien te moeten kiezen voor een volgehoude­n jolige tot studentiko­ze grapjasser­ij. Het zij zo. Een onoverkome­lijk probleem, waarvan ze zich bewust zijn, althans volgens hun inleiding, is dat ze het voortduren­d hebben over ‘de Romeinen’, terwijl hun hoofdzakel­ijk literaire bronnen nagenoeg uitsluiten­d door de grootstede­lijke mannelijke elite geschreven zijn, de naar schatting 0,5 procent. Onder meer vrouwen en slaven doen er in die bronnen het zwijgen toe. Als de elitaire dichter Ovidius tientallen verzen pleegt over het vrouwelijk­e kapsel, wat zegt dat dan over de normen en waarden die golden voor de ‘gewone vrouw’ in pakweg Britannia, de Donauprovi­ncies of Syrië, ook behorend tot het imperium en dus tot ‘de Romeinen’?

Maar goed, nu weten we tenminste dat ook bij ‘de Romeinen’ scheten laten taboe was. Althans volgens de uiterst zeldzame bronnen die daarvan gewag maken. En dat de Latijnse werkwoorde­n

pedere en crepare luide winden betreffen, terwijl vissire op de geluidloze variant slaat.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium