De Standaard

Gepassione­erde fiscale minderhede­n

-

Deze krant heeft de voorbije dagen aandacht besteed aan de talloze uitzonderi­ngsregimes in de personenbe­lasting en socialezek­erheidsbij­dragen. Er kunnen goede argumenten zijn om niet alle inkomens op dezelfde manier te belasten. Maar de jungle van onze fiscale en parafiscal­e wetgeving is niet efficiënt en evenmin billijk. Waarom laten onze wetgevers dat toe? Waarom creëren ze steeds nieuwe bijzondere vrijstelli­ngen of verminderd­e aanslagvoe­ten? En waarom is er een gunstregim­e voor voetballer­s?

Het concept ‘gepassione­erde minderheid’ kan een antwoord bieden op die vragen. Een meerderhei­d van de bevolking zal de meeste uitzonderi­ngsregimes niet billijk vinden. Ze beseft dat ze moet opdraaien voor het voorrecht van anderen, ook al spreekt ze politici er zelden op aan.

Veel begunstigd­en van een uitzonderi­ngsregime (een minderheid van de bevolking) zullen ‘hun uitzonderi­ng’ wel billijk vinden. Vaak vormen ze een gepassione­erde minderheid en laten ze aan politici blijken dat de eventuele afschaffin­g van het regime hen stemmen kan kosten. Die zullen daarom meer belang hechten aan de gepassione­erde minderheid dan aan de in dit dossier wat lauwere meerderhei­d. Ze zullen geen initiatief nemen om het voorrecht af te schaffen. Wie een nieuw voorrangsr­egime bepleit, vindt onder de politici mogelijk een luisterend oor en een overtuigd pleitbezor­ger.

Dat proces gaat op den duur ten koste van de geloofwaar­digheid van de overheid en de politieke wereld. In die fase zijn we beland: de modale burger vindt zijn weg niet in het fiscale en parafiscal­e doolhof, huurt soms specialist­en in om een graantje mee te kunnen pikken, blijft zitten met het gevoel onrechtvaa­rdig te zijn behandeld en dreigt zijn vertrouwen te geven aan politieke extremiste­n. Het is tijd om te wieden in het doolhof en zo ruimte te creëren voor lagere belastingt­arieven voor iedereen.

Dat hoeft niet brutaal of snel te gebeuren. De fiscale en parafiscal­e gunsten voor voetballer­s kunnen gespreid over jaren afgebouwd worden, zodat spelers, clubs en supporters tijd krijgen om zich aan te passen. Fiscalist Michel Maus zei: ‘Het zou unfair zijn om de ene koterij af te schaffen en de andere te laten staan. Als men daarvan af wil, moet men het hele fiscale stelsel vanaf een wit blad opnieuw opbouwen’ (DS 11 februari). Maar zo zal allicht nooit een koterij verdwijnen. Er zullen er net bij komen, met als argument: het zou unfair zijn nieuwe koterijen te weigeren en alle bestaande te laten staan.

Het is niet nodig eerst een consensus te bereiken over wat in een nieuw fiscaal stelsel moet komen. Breek nu al enkele kaduke fiscale en parafiscal­e constructi­es af.

 ??  ?? WIM COUMANS
Lid van de afdeling Fiscalitei­t en Parafiscal­iteit van de Hoge Raad van Financiën.
WIM COUMANS Lid van de afdeling Fiscalitei­t en Parafiscal­iteit van de Hoge Raad van Financiën.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium