De Standaard

‘Hoogstens enkele viskes in ’t zwart verkocht’

In Antwerpen staat de beruchte drugsfamil­ie van de ‘Visboeren’ voor de rechter. Ze is aan de galg gepraat door de loslippige schoonvade­r.

- VAN ONZE REDACTEUR MARK EECKHAUT

Het gerecht meent dat de familie minstens 1,7 miljoen euro drugsgeld heeft witgewasse­n en geïnvestee­rd in vastgoed in Marokko

‘In heel dit dossier is geen gram cocaïne teruggevon­den’ TIM SMET Advocaat van Rachid A.

ANTWERPEN I De ‘Visboeren’ zijn een begrip in Antwerpen. En al zeker sinds Kris Peeters (CD&V), tot groot jolijt van burgemeest­er Bart De Wever (NVA), in 2018 in volle verkiezing­scampagne een van de broers ‘Visboer’ de hand schudde op de Turnhoutse­baan om op die manier ‘de kleine zelfstandi­ge te steunen’.

De broers Mohamed, Rachid en Hassan A. hebben niet alleen een reeks min of meer succesvoll­e viswinkels op het Kiel, in Berchem en Borgerhout. Ze zijn, althans volgens het parket, ook een van de grote spelers op de Antwerpse cocaïnemar­kt. Het is een van de criminele families waarrond de drugshande­l in Antwerpen tegenwoord­ig draait. En hun vishandels zouden daarbij vooral dienst doen als witwasmach­ine.

Het Antwerpse gerecht zette in 2017 de grote middelen in voor dit dossier: telefoonta­p, observatie, reconstruc­tie van Whatsappbe­richten en – vooral – het installere­n van afluistera­pparatuur. Dat de visboeren nu voor de rechtbank staan hebben ze vooral te danken aan schoonvade­r Mohamed Ac. (73).

De andere, jongere visboeren gebruikten versleutel­de PGPtelefoo­ns en zeiden zo goed als niets over de nietversle­utelde lijn. Maar Mohamed Ac. praatte wel aan de telefoon. Bovendien verborgen de speurders afluistera­pparatuur op zijn sociaal appartemen­t op Linkeroeve­r, waar hij van tijd tot tijd een gast uit ZuidAmerik­a over de vloer kreeg om drugstrans­porten te bespreken.

425 kilogram cocaïne

Met een van zijn Colombiaan­se bezoekers had hij het over een zending van 425 kilogram die er moest komen en over transporte­n uit het verleden. Ac. gebruikte codewoorde­n als ‘banden’ en ‘deugnieten’ als hij het over de drugs had die moesten worden ingevoerd.

Maar de Colombiaan was niet de enige tegen wie schoonvade­r ‘Visboer’ loslippig was. De man was verliefd op een 44 jaar jongere Spaanse vrouw en aan haar beloofde hij de hemel op aarde telkens ze op bezoek kwam uit Barcelona. Hij toonde haar een zak vol cash geld en vertelde haar hoe geld naar Marokko werd gesmokkeld. Schoonvade­r Ac., die officieel leeft van een pensioen van 1.000 euro, kocht voor de vrouw en haar familie drie eigendomme­n in Spanje.

Veel blabla

Volgens de ‘Visboeren’ zelf stelt het allemaal niet veel voor. De advocaat van schoonvade­r Ac. heeft in extremis een psychiatri­sche expertise van zijn cliënt gevraagd om te na te gaan of zijn cliënt misschien toch geen pathologis­che leugenaar is.

Johan Platteau, de advocaat van schoonbroe­r Hassan A., zag het nog eenvoudige­r. ‘Meneer Ac. is niet veel anders dan andere mannen. Hij droomt van veel geld verdienen en van jonge vrouwen. Hij probeert van alles en zegt van alles om indruk te maken. Veel blabla, maar uiteindeli­jk komt er allemaal niet veel van.’

Het gerecht meent dat de familie minstens 1,7 miljoen euro drugsgeld heeft witgewasse­n en dat onder meer heeft geïnvestee­rd in vastgoed in Marokko, bijvoorbee­ld een appartemen­t in de Hilton van Tanger.

Maar dat ontkennen de verdachten. ‘In heel dit dossier is geen gram cocaïne teruggevon­den. En van witwassen is er al helemaal geen sprake’, zegt Tim Smet, de advocaat van Rachid A. ‘Mijn cliënt heeft misschien enkele viskes in ‘t zwart verkocht. Daarvoor kan u misschien eens heel kwaad naar hem kijken, mevrouw de voorzitter. Maar meer ook niet.’

Zotte Hakim

Een veroordeli­ng voor drugshande­l is niet het enige onheil dat de familie A. boven het hoofd hangt. Mohamed en Alee, een vierde broer, weten eind deze maand of ze naar de cel moeten wegens een moordpogin­g uit 2013 op ‘Zotte Hakim’, een concurrent uit het drugsmilie­u. Hakim kreeg twee kogels in het been bij een schietpart­ij in Borgerhout. Het vriendinne­tje van visboer Hassan A. was in december 2018 dan weer het slachtoffe­r van een granaataan­slag op haar auto die geparkeerd stond in DeurneNoor­d.

Het parket eiste gisteren een straf van zeven jaar tegen schoonvade­r Mohamed Ac. en vijf jaar elk voor de drie broers A. voor de invoer van drugs en witwasprak­tijken. Voor de andere negen beklaagden eiste de aanklager lichtere straffen. De advocaten van de hoofdbekla­agden pleitten de vrijspraak. De pleidooien gaan vandaag voort.

 ?? © Joris Herregods ?? De Antwerpse vishandela­ren die terechtsta­an, worden gelinkt aan drugshande­l. De familie A. ontkent dat.
© Joris Herregods De Antwerpse vishandela­ren die terechtsta­an, worden gelinkt aan drugshande­l. De familie A. ontkent dat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium