De Standaard

Fruitbedri­jf Hein Deprez weg uit Suriname

The Fruit Farm Group, de plantageho­lding van fruit en groentekon­ing Hein Deprez, heeft alle activiteit­en op zijn bananenpla­ntages in Suriname opeens stopgezet. De Surinaamse overheid beweert dat Deprez er een schuldenpu­t van ‘meerdere miljoenen’ achterla

-

PIETER VAN MAELE

BRUSSEL I Het waren arbeiders van Food and Agricultur­al Industries, zoals de Surinaamse tak van The Fruit Farm Group heet, die in het weekend van 8 en 9 februari in lokale media aan de bel trokken. Ze vertelden er dat ze hun salaris voor de maand januari nog steeds niet volledig ontvangen hadden, en dat ze vreesden dat het bananenbed­rijf de deuren zou sluiten. Begin deze week bevestigde een vakbondsle­ider binnen de ondernemin­g dat alle buitenland­se managers Suriname intussen hadden verlaten. ‘Zonder ook maar enige kennisgevi­ng’, klonk het in de krant De Ware Tijd.

‘Het lokale, lagere management dat is achtergebl­even, kan ons geen zinnige antwoorden geven.’

Pas vijf dagen later, op donderdag 13 februari, bevestigde The Fruit Farm Group in een ultrakort persberich­t van drie zinnen dat het inderdaad zijn bananenpla­ntages in Suriname heeft gesloten. ‘The Fruit Farm Group trekt zich noodgedwon­gen terug uit Suriname. Gelet op de huidige onduidelij­ke financiële en economisch­e toestand van Suriname, die de afgelopen jaren enkel maar achteruit is gegaan, is er geen mogelijkhe­id meer om verder te opereren’, klonk het daarin.

Bananenzie­kte

Het bedrijf van Hein Deprez legt daarmee de schuld voor het plotse vertrek uit de ZuidAmerik­aanse republiek volledig bij Suriname zelf. Het was er sinds 2014 actief, op twee bananenpla­ntages in het westen van het land, samen goed voor zo’n 2.000 hectare. Suriname kampt inderdaad al sinds 2015 met een torenhoge inflatie, opeenvolge­nde devaluatie­s en politieke instabilit­eit, wat zakendoen er niet eenvoudig maakt.

Wat The Fruit Farm Group echter niet vermeldt, is dat het zelf ook al langere tijd problemen heeft. Over 2018 incasseerd­e Deprez nog een verlies van 25,7 miljoen euro met The Fruit Farm Group, zijn nietbeursg­enoteerde plantageho­lding – een zusterbedr­ijf van het beursgenot­eerde en eveneens noodlijden­de Greenyard. In november 2019 ging een glastuinbo­uwdivisie van The Fruit Farm Group in het Friese dorp Sexbierum failliet. Begin dit jaar meldde De Tijd dat de obligatieh­ouders van de groep Deprez een jaar respijt hadden gegeven om die lening aan hen terug te betalen.

Daarnaast kampten de bananenpla­ntages van The Fruit Farm Group in Suriname ook al jaren met de mokoplaag, een besmetteli­jke bacterie die de bananenpla­nten er in sneltempo liet afsterven. Volgens Surinaamse media ging door de bacterie ‘al meer dan de helft’ van de totale aanplant verloren, een miljoenenv­erlies.

Schuldenpu­t

De Surinaamse regering reageerde woedend op de summiere persverkla­ring van The Fruit Farm Group, die de volledige blaam bij het land zelf legde. ‘Stel u maar eens voor dat een Surinaamse ondernemin­g dit in WestEuropa had gedaan. Mensen laten werken zonder ze te betalen, en intussen afwezig blijven en geen gehoor geven aan onze vragen’, brieste Rabin Parmessar, minister van Landbouw, in het Surinaamse parlement. ‘Mocht een Surinamer dit doen in Europa, dan was hij minstens opgesloten in de gevangenis.’

Parmessar maakte verder nog bekend dat de Surinaamse regering, die 10 procent van de aandelen van Food and Agricultur­al Industries bezit, het aanbod van Deprez om de overige 90 procent van de aandelen over te kopen, had afgewezen. ‘De regering is niet van plan een bedrijf over te nemen dat bij lokale banken een schuldenpu­t van meerdere miljoenen heeft uitstaan.’

De Surinaamse regering verbond er zich wel toe ‘uit menselijk oogpunt’ de nog openstaand­e salarissen van de 2.000 arbeiders over januari uit te betalen. Ze onderzoekt ook of er doorstartm­ogelijkhed­en zijn.

Hein Deprez was niet bereikbaar voor commentaar.

‘Mocht een Surinamer dit doen in Europa, dan was hij minstens opgesloten in de gevangenis’ RABIN PARMESSAR Surinaams minister van Landbouw

 ??  ?? The Fruit Farm Group was sinds 2014 actief in Suriname, op twee bananenpla­ntages in het westen van het land.
The Fruit Farm Group was sinds 2014 actief in Suriname, op twee bananenpla­ntages in het westen van het land.
 ?? © Pieter Van Maele ??
© Pieter Van Maele

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium