De Standaard

In het belang van de kijker?

- DOMINIQUE DECKMYN

De nieuwe Vlaamse streamingd­ienst komt er ‘in het belang van de kijker’. Telenet en DPG Media herhaalden dat deze week zo vaak, dat iedereen nattigheid zou moeten voelen. Nee, natuurlijk is dit niet in het belang van de kijker.

Wat er mis is met het idee van de ‘Vlaamse Netflix’? Waar moet ik begin nen? Bij het begin, misschien. Het was internetpi­onier Jo Caudron die tien jaar geleden het idee op tafel legde: wat als alle Vlaamse mediaspele­rs nu eens samen één ‘platform’ bouwen, als dam tegen de opmars van de Amerikaans­e reuzen. Caudron had toen gelijk, maar de wereld is intussen veran derd. En, vooral: ze is nog steeds aan een razend tempo aan het veranderen.

De grote verrassing deze week was dat Telenet bereid was om zijn Playstream­ingdienst – met meer dan 400.000 betalende abonnees! – voor de helft te verkopen aan rivaal

DPG Media. Dat geeft de Vlaamse Netflix een vliegende start, zou je kunnen denken. Is dat zo? Om Play vandaag aan de man te brengen, speelt Telenet maar één troefkaart uit: de series van HBO. Hoeveel van die 400.000 abonnees zouden maandelijk­s die 12 euro betalen als er géén HBO te zien was? Maar om de beloofde Vlaamse fictie te kunnen betalen, zal de nieuwe streamingd­ienst fors moeten besparen op de internatio­nale content. Ze hebben trouwens geen keuze: de meeste leverancie­rs van die internatio­nale series lanceren zelf een streamingd­ienst. Hoelang Telenet HBO nog kan houden, is een open vraag.

Wie vandaag geld betaalt om naar HBO te kijken op Play, doet dat wellicht omdat hij zijn gading niet vindt in de programma’s op de Vlaamse televisie, toch? DPG en Telenet willen dat diezelfde klant straks datzelfde bedrag betaalt voor een streamingd­ienst die vooral inzet op Vlaamse programma’s (die dan enkele maanden later op televisie te zien zijn).

Maar in die dure bundel zullen nog altijd internatio­nale series zitten. Waarom eigenlijk? DPG en Telenet zeggen dat ze zich tegenover Netflix willen differenti­ëren door in te zetten op Vlaamse content. Wel, dóé dat dan! Maak geen mengelmoes van internatio­nale kwaliteits­fictie en oerVlaamse humor.

Het ondemandvi­deotijdper­k beloofde de kijker meer keuze en meer controle. Dat mocht dan eventueel iets meer kosten. Door alles in één dure abonnement­sformule te proppen, doe je precies het omgekeerde. Je dwingt de HBOfan om te betalen voor Blind

getrouwd, de fan van Geubels om te betalen voor HBO. Is dat ‘in het belang van de kijker’?

Deze streamingd­ienst, een rommeltje van Vlaamse en internatio­nale producties, moet bovendien, als DPG en Telenet hun zin krijgen, een monopolie krijgen op alle Vlaamse fictie. Wanneer heeft een monopolie ooit tot betere kwaliteit of lagere prijzen geleid?

Er is een klantvrien­delijkere mogelijkhe­id. Kijk gewoon wat er de laatste zes maanden elders in de wereld aan het gebeuren is. Hét nieuwe succesverh­aal op het vlak van streaming is Disney+. Wat doet Disney? Het probeert niet om alles te zijn voor iedereen. Het biedt familievri­endelijk entertainm­ent van hoge kwaliteit met een sterke merknaam en vraagt daarvoor een fair bedrag: 7 euro per maand. Dat is ook de prijs die Amazon Prime Video nu bij ons vraagt. Ook Amazon pakt Netflix dus niet frontaal aan – omdat ze het niet kunnen, maar ook omdat het niet hoeft.

DPG en Telenet denken dat ze dat wél kunnen. Ze zouden beter kijken naar de slimme aanpak van Disney, dan proberen Netflix te zijn. Breng een mooi aanbod Vlaamse fictie samen voor een correcte prijs. 5 euro, misschien 7 euro. Bied daarnaast ook een bundel internatio­nale kwaliteits­programma’s aan. Vraag daar ook 5 euro voor. Beide bundels draaien broederlij­k naast elkaar – en naast Netflix, Disney en de anderen – op je smartphone of tvdecoder. Maak het makkelijk voor de kijker om de Vlaamse bundel tijdelijk te laten vallen als hij of zij er even zijn gading niet meer vindt, en om la

ter weer in te stappen. Dát is in het belang van de kijker.

DPG en Telenet willen zich tegenover Netflix differenti­ëren door in te zetten op Vlaamse content. Wel, dóé dat dan!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium