De Standaard

KINDEREN MOETEN NIET BANG ZIJN VAN CORONA, HUN GROOTOUDER­S WEL

Het nieuwe coronaviru­s komt ineens dichtbij. Hoe groot is het gevaar? ‘Misschien zeggen we over twee weken wel: so what? Maar nu zou dat onverantwo­ord zijn.’

- VAN ONZE REDACTRICE­S MAXIE ECKERT HILDE VAN DEN EYNDE

BRUSSEL I De coronauitb­raak heeft een kantelpunt bereikt. Voor het eerst zijn er meer nieuwe ziektegeva­llen buiten dan binnen China.

1.

Waarom zijn er zoveel gevallen in Italië?

Italië is het Europese land dat de bevolking het breedst test op het nieuwe coronaviru­s. Alleen al in de regio Veneto zijn 18.000 tests uitgevoerd. Er zijn al veel patiënten gevonden met geen of milde symptomen.

Net als de meeste Europese landen hanteert België daarentege­n strenge criteria om te tes ten op het virus. Er moeten serieuze aanwijzing­en zijn dat de persoon besmet is (DS Online 24 februari). Dat Italië veel ruimer zoekt, heeft er alles mee te maken dat er veel gevallen de kop opstaken. Breed testen is de enige manier om de verspreidi­ng in kaart te brengen.

‘Ik vind dat de rest van Europa net als Italië breder moet testen’, zegt Herman Goossens, professor microbiolo gie aan de UAntwerpen en coördinato­r van het Platform for European Preparedne­ss Against (Re)emerging Epidemics. ‘Want we weten op dit moment niet hoeveel gevallen onder de radar blijven en we zijn daar bezorgd over.’

Het Belgische wetenschap­pelij ke instituut voor gezondheid Sciensano is daar niet voor gewonnen. ‘We hebben nu ruim 160 personen getest en die waren ne gatief (op één gerepatrie­erde persoon uit Wuhan na, red.)’, zegt Steven Van Gucht, voorzitter van het wetenschap­pelijk coronacomi­té. ‘We zien geen reden voor een brede screening.’ 2.

Hoe gevaarlijk is het virus?

Op basis van bijna 45.000 patienten die besmet zijn geweest met het nieuwe coronaviru­s (‘sarsCoV2’), heeft het Chinese Center for Disease Control begin deze week de volgende analyse gepublicee­rd: de overgrote meerderhei­d – 81 procent – van de patiënten kent een ‘mild’ verloop van de ziekte.

Bij 14 procent van alle patiënten mondt covid19 (de naam van de ziekte die het virus uitlokt) uit in een toestand met serieuze ademhaling­sproblemen en benauwd

heid. 5 procent van de patiënten wordt ‘kritiek’. Van die pati enten overlijdt de helft.

Het risico op een ernstig ver loop is niet gelijk verdeeld. Bij kinderen van negen jaar of jonger waren er in China tot midden februari geen sterfgeval­len; over het algemeen zijn er weinig jonge patiëntjes. ‘Kinderen lijken beschermd tegen het virus’, aldus Goossens. ‘Maar we weten niet of ze het toch kunnen doorgeven. We weten nog zeer weinig over de rol van kin deren bij de verspreidi­ng van het virus.’

Ouderen daarentege­n hebben een bovengemid­deld groot risico om te overlijden aan covid19. Bij de zeventiger­s is dat risico 8 procent. Bij de tach tigers 15 procent. Bestaande chronische aandoening­en – cardiovasc­ulaire ziektes, diabetes, hoge bloeddruk, kanker – verhogen (in welke leeftijdsg­roep dan ook) het risico om aan covid19 te bezwijken.

Al die statistiek­en nemen niet weg dat ook een dertiger of veertiger zonder een achterligg­ende aandoening brute pech kan hebben.

3.

Hoe sterf je aan het nieuwe coronaviru­s?

Vooral door ademtekort. Infectie met het sarsCoV2vi­rus kan immers een dubbele longontste king veroorzake­n. Als de luchtwegin­fectie erg diep in de longen doordringt, doet ze de long blaasjes zwellen en vollopen met ontsteking­svloeistof. Zo kunnen de longblaasj­es niet langer zuurstof afgeven aan het bloed en koolstofdi­oxide eruit filteren. Dat leidt tot zuurstofte­kort in weefsels en organen. Het hart moet dan harder pom pen om het zuurstofar­me bloed rond te stuwen en de organen alsnog van voldoende zuurstof te voorzien. Dat houdt het niet oneindig lang vol, waardoor hartschade of hartstilst­and op de loer ligt.

Daarnaast kan een zware virale longontste­king ook bloed vergiftigi­ng uitlokken, wanneer ziektekiem­en en afvalstoff­en vanuit de longblaasj­es naar het bloed weglekken. Zo’n bloedver giftiging kan uitmonden in een fatale septische schok, waarbij de bloeddruk wegvalt en de bloedsomlo­op stilvalt. Ook kan het immuunsyst­eem bij zijn po gingen om het virus uit te scha kelen, de situatie onbedoeld erger maken. Door in overdrive te gaan en een golf van afweerstof fen op de longblaasj­es af te stu ren, kan het de ontsteking juist aanblazen.

4.

Zijn geïnfectee­rde personen zonder symptomen wel of niet besmetteli­jk?

Het is inmiddels bewezen dat ook mensen die (nog) geen symptomen vertonen, het virus kunnen doorgeven. Goossens: ‘De grote vraag is: hoe belangrijk is die besmetting­sweg bij de verspreidi­ng? De kans bestaat dat het principiee­l mogelijk is, maar niet vaak gebeurt.’

5.

Hoe bescherm je jezelf?

Het virus wordt via minuscule druppeltje­s overgedrag­en, bijvoorbee­ld bij het hoesten of niezen. Afstand houden van een patiënt (1,5 meter), biedt dus beschermin­g. Verder moeten we er met z’n allen een goede hoesten niesetique­tte op nahouden: hoest of nies in de elleboog of in de mouw – niet in de hand (waarmee u vervolgens andere personen en/of voorwerpen aanraakt). Was sowieso vaak en grondig de handen, ook tussen de vingers, de rug van de hand en rond de nagels. Omdat het virus allicht ook kan overleven op oppervlakk­en zoals deurklinke­n, is het zinvol om na aanraking van mogelijk besmette oppervlakk­en niet met de handen aan het gezicht te komen.

De beschermen­de mondmasker­s zijn intussen overal uitverkoch­t en online worden er woekerprij­zen voor gevraagd.

6.

Wanneer is er sprake van een ‘pandemie’?

De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) stelt dat een pandemie een ‘wereldwijd­e verspreidi­ng’ van een nieuwe ziekte is die voldoende ernstig is en die een grote impact heeft. De WHO gebruikt het woord voorlopig niet. Virologen zijn het er onderling ook niet over eens. Het virus zit intussen in meer dan 30 landen, maar verspreidt zich niet ongecontro­leerd in al die landen.

7.

Is al die heisa wel nodig?

Er sterven elk jaar wereldwijd honderddui­zenden mensen aan de griep. Voor die ziekte doen landen geen enkele moeite om ze in te dijken. Maar anders dan tegen het nieuwe coronaviru­s, is er wel een vaccin tegen de griep. Indijking is het enige wapen om te voorkomen dat het gezondheid­ssysteem door sarsCoV2 overbelast raakt.

‘Dit nieuwe coronaviru­s laten we nog niet de vrije loop, want we gaan er nog altijd van uit dat we het kunnen indijken’, zegt professor Goossens. ‘Al kan die inschattin­g snel veranderen. Misschien zeggen we over een paar weken wel: so what? Maar vandaag zou dat onverantwo­ord zijn.’

 ?? © getty ?? Een team sproeit een desinfecte­rende vloeistof op een markt in
Seoel, ZuidKorea.
Het virus zit intussen in meer dan 30 landen, maar verspreidt zich niet ongecontro­leerd.
© getty Een team sproeit een desinfecte­rende vloeistof op een markt in Seoel, ZuidKorea. Het virus zit intussen in meer dan 30 landen, maar verspreidt zich niet ongecontro­leerd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium