De Standaard

VASTGOEDMA­RKT KAN VEEL RECHTVAARD­IGER

- RUBEN MOOIJMAN

De huidige toestand op de vastgoedma­rkt heeft perverse kantjes. De lage rente verleidt heel wat vermogende Belgen om te investeren in opbrengste­igendommen. Het rendement van een verhuurd appartemen­t bedraagt op dit moment een veelvoud van wat een spaarboekj­e opbrengt en het risico is veel beperkter dan bij belegginge­n op de beurs. De stijging van de vastgoedpr­ijzen is mooi meegenomen.

De huurgelden die de vastgoedbe­leggers incasseren, worden niet zelden opgebracht door Belgen die onvoldoend­e vermogen hebben om zich een koopwoning te veroorlove­n. De lage rente speelt in hun nadeel: die drijft de vastgoedpr­ijzen op en daarmee ook de huurtariev­en. Bovendien werpen de strengere eisen over de eigen financiële inbreng een steeds hogere barrière op voor starters op de markt van koopwoning­en. Meer mensen zijn dus aangewezen op de huurmarkt.

Zo brengt een deel van de vastgoedma­rkt een geldstroom op gang van huurders in lage inkomensgr­oepen naar vermogende eigenaars. Het omgekeerde dus van een her

Huidige regeling vooral voordelig voor hogeinkome­nsgroepen

verdelend effect.

Dat de Europese Commissie deze situatie aankaart in haar meest recente Country Report over België, is dan ook terecht. De Commissie stelt voor om de huurinkoms­ten van eigenaars zwaarder te belasten. Zij profiteren nu van de gunstige fiscale behandelin­g voor dergelijke inkomsten. Niet de werkelijk ontvangen huur wordt belast, maar een fictief bedrag dat gebaseerd is op het kadastraal inkomen en dat meestal sterk afwijkt van de werkelijke huur.

Die situatie heeft verscheide­ne ongewenste effecten, stipt de Europese Commissie aan. De overheid loopt er potentiële inkomsten door mis, en daarmee de budgettair­e ruimte om andere lasten te verlagen. De regeling is ook regressief, wat betekent dat ze vooral voordelig is voor de hogeinkome­nsgroepen. Bovendien werkt het systeem het onderhoud van huurpanden niet in de hand.

Het voorstel van de Commissie is maar één van de mogelijke maatregele­n die de Belgische vastgoedma­rkt evenwichti­ger en rechtvaard­iger zouden kunnen maken. Niet alleen Europa pleit daar trouwens voor. Ook de Oeso beveelt hervorming­en in de vastgoedfi­scaliteit aan. De afschaffin­g van de woonbonus door de regeringJa­mbon was een belangrijk­e stap in de juiste richting. Maar daarmee is de kous niet af. Ook de volgende federale regering heeft op dit gebied nog werk voor de boeg.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium