De Standaard

‘Corona-hotel’ tot 10 maart in lockdown

118 Belgische toeristen zitten zo goed als zeker nog twee weken vast in hun hotel op Tenerife. Honderd andere gasten zouden wel mogen vertrekken.

-

BRUSSEL I Dinsdag was het nog totale chaos in het populaire hotel Costa Adeje Palace op Tenerife. Intussen begint alles zich wat te normaliser­en, al blijft het voor de gasten wachten op correcte informatie.

Binnen de 48 uur zou iedereen de resultaten moeten kennen van zijn of haar coronaviru­stest. Wie negatief test, blijft in quarantain­e in het hotel, normaal gezien tot 10 maart. Wie positief test, moet naar een ziekenhuis waar ook de Italianen liggen die met het nieuwe coronaviru­s besmet raakten en die de oorzaak zijn van het afsluiten van het hotel.

Sinds gisteren mag iedereen zijn kamer verlaten, met mondmasker. Een Belgische vrouw met een licht hoestje mag voorlopig haar kamer niet uit. Haar eten wordt voor de deur van haar kamer gezet.

Woensdag raakte ook bekend dat een honderdtal toeristen sneller het hotel zou mogen verlaten. Zij zijn er aangekomen nadat de besmette Italianen al in het ziekenhuis lagen. ‘Maar daar hebben we officieel geen bevestigin­g van gekregen’, zegt Karl Lagatie van de FOD Buitenland­se Zaken. Piet Demeyere van reisorgani­sator TUI kan ook nog niet zeggen of er Belgen het hotel zouden mogen verlaten.

De Belgische toeristen hebben niets dan lof voor het hotelperso­neel. ‘Ze doen echt alles wat ze kunnen om ons tevreden te stellen. Ik vraag me wel af wat werkgevers en scholen er zullen van vinden dat we noodgedwon­gen een weekje extra vakantie zullen moeten nemen’, zegt Kristof Borms uit Bazel.

Paul Geerebaert, advocaat gespeciali­seerd in arbeidsrec­ht, kan iedereen geruststel­len. ‘Je bent in zo’n geval afwezig door overmacht’, klinkt het. (tg)

KRISTOF BORMS Toerist in Tenerife

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium