De Standaard

KU Leuven voert ‘mijlpaal’ in na twee jaar studeren

Aan de KU Leuven moeten studenten vanaf 20212022 na twee jaar voor alle eerstejaar­svakken slagen. Ook de deliberati­e in het eerste jaar verandert.

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON GRYMONPREZ

BRUSSEL I In de hoop om de studieeffi­cientie van studenten op te krikken, voert de KU Leuven een ‘mijlpaal’ in het studietraj­ect van de bachelor in: startende studenten moeten na twee jaar studeren voor alle eerstejaar­svakken geslaagd zijn. Dat meldde het Leuvense studentenb­lad Veto gisteren en werd aan onze redactie bevestigd door de KU Leuven.

KU Leuvenrect­or Luc Sels beklemtoon­t dat het nieuwe systeem ten vroegste vanaf academieja­ar 20212022 van toepassing is. Voor studenten die daarvoor beginnen te studeren, blijft het huidige systeem van kracht. Bovendien is nog niet beslist wat er precies gebeurt als een student na twee jaar niet voor alle eerstejaar­svakken slaagt. Een uitsluitin­g van de universite­it lag op tafel, maar werd onder meer door protest van de studenten afgevoerd.

De discussie over de gevolgen van de ‘mijlpaal’ moeten nu voort worden gevoerd. Een mogelijke piste is dat een student niet kan voortstude­ren in een gelijkaard­ige richting. Als een student bijvoorbee­ld blijft struikelen over een vak wiskunde, zouden richtingen met (veel) wiskunde uitgeslote­n worden. Maar over die discussie moet de Academisch­e Raad – waarin onder meer studenten, professore­n en decanen zetelen – zich buigen.

De bedoeling van de maatregel is duidelijk: de universite­it wil vermijden dat studenten na jaren studeren alsnog het deksel op de neus krijgen en niet kunnen afstuderen omdat ze nog voor een eerstejaar­svak moeten slagen.

Faalangst

De universite­it sleutelt ook aan haar deliberati­esysteem. Nu kunnen studenten aan de KU Leuven onder bepaalde voorwaarde­n zelf enkele vakken ‘tolereren’ (als ze een acht of negen halen, kunnen ze zichzelf deliberere­n en moeten ze dat vak niet meer afleggen). Maar dat verandert: de universite­it neemt in het eerste jaar de deliberati­e in handen. Ze kan een acht of een negen – onder welbepaald­e omstandigh­eden – voor maximum twaalf studiepunt­en deliberere­n. In het tweede en derde jaar blijft het systeem van tolerantie­punten behouden.

‘In het huidige systeem gebruiken studenten de tolerantie­s vaak niet, zeker in het begin van de opleiding’, zegt Luc Sels. ‘Het resultaat is dat een alsmaar kleinere groep met een clean sheet aan het tweede jaar begint.’ De KU Leuven neemt nu voor dat eerste jaar de regie in handen, in de hoop die groep studenten die voor het volledige eerste jaar geslaagd is, te vergroten.

Vooraleer het zover is, wil de universite­it wel nog sleutelen aan het lessenpakk­et, zeker in het eerste jaar. Ze wil dat zo veel mogelijk eerstejaar­sstudenten binnen een bepaalde opleiding hetzelfde traject volgen. Zo kan de studiebege­leiding zich daar beter aan aanpassen. De Studentenr­aad begrijpt dat de KU Leuven de studieeffi­ciëntie wil verhogen. Hij is vooral blij dat een uitsluitin­g aan de universite­it na het nietbehale­n van de mijlpaal van tafel is. ‘We zijn geen voorstande­r van zulke harde maatregele­n’, zegt voorzitter Lotte Delemarre. Volgens de studenten zal het nieuwe systeem de druk op de eerstejaar­sstudenten nog vergroten. ‘Dat terwijl zij nu al met faalangst kampen’, zegt Delemarre. ‘Studenten die niet voor alles slagen, zullen voor een moeilijke keuze staan na het eerste jaar. Studeren ze voort met het risico op een uitsluitin­g? Of kiezen ze onnodig voor een andere richting om een uitsluitin­g te vermijden?’

De KU Leuven loopt met het nieuwe systeem wat voor op de aangekondi­gde maatregele­n van de Vlaamse regering. Zo komt er een ‘zachte knip’ tussen bachelor en master: studenten kunnen in principe niet langer beginnen met hun master zonder eerst hun bachelorop­leiding af te werken. In uitzonderl­ijke gevallen kunnen ze dertig studiepunt­en meenemen, uitgezonde­rd de bachelorpr­oef. Om zich opnieuw te kunnen inschrijve­n voor dezelfde opleiding, moeten studenten ook voor minstens de helft van de opgenomen studiepunt­en slagen, tenzij er sprake is van overmacht.

‘Studenten die niet voor alles slagen, zullen voor een moeilijke keuze staan na het eerste jaar’ LOTTE DELEMARRE

Voorzitter Studentenr­aad KU Leuven

 ?? © Franky Verdickt ?? De KU Leuven wil vooral bekomen dat er meer studenten met een ‘clean sheet’ aan het tweede jaar beginnen. Foto: de opening van het academieja­ar in Leuven.
© Franky Verdickt De KU Leuven wil vooral bekomen dat er meer studenten met een ‘clean sheet’ aan het tweede jaar beginnen. Foto: de opening van het academieja­ar in Leuven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium