De Standaard

Europa wil dat verhuurder­s meer belastinge­n betalen

In afwachting van een degelijke begroting vraagt de Europese Commissie ons land komaf te maken met het achterhaal­de kadastraal inkomen.

- VAN ONZE REDACTEUR JANFREDERI­K ABBELOOS Het kadastraal inkomen blijkt vandaag

BRUSSEL I Het jaarlijkse rapport van de Europese Commissie over de sociaaleco­nomische toestand van België leest als een catalogus van evergreens. Een greep: de productivi­teit moet hoger, zo ook de werkzaamhe­idsgraad en de investerin­gen, de belastingd­ruk op arbeid ligt nog steeds te hoog, de vergrijzin­g drukt op de publieke financiën, enzovoort. Wat dat laatste betreft, kan de Commissie alleen haar eerdere oproep herhalen om snel een volwaardig­e begroting in te dienen voor 2020. Zo niet, dan dreigt de Europese budgettair­e leiband.

In afwachting doet de Europese Commissie in haar rapport een opvallend, zij het ook al berucht, budgettair voorstel, namelijk om de reële huuropbren­gsten te belasten. Zo stelt ze scherp op een van de heiligste huisjes in de fiscalitei­t. Woningen die worden verhuurd op de privémarkt, worden immers niet op de werkelijke huur belast, maar wel op een forfaitair bedrag. Dat is gelijk aan 140 procent van het geïndexeer­de kadastraal inkomen.

Dat kadastraal inkomen (KI) zou het jaarlijks nettoinkom­en van de private huur moeten weerspiege­len, maar blijkt vandaag ver van de werkelijke huurprijze­n af te wijken. Het KI is dan ook sinds 1975 niet meer herzien. De huuropbren­gst van woningen ligt volgens de Commissie gemiddeld vier tot vijf keer hoger.

Buitenland­s vastgoed al zwaarder belast

Vastgoed dat verhuurd wordt in het buitenland, wordt trouwens al tegen 60 procent van de reële verhuurpri­js belast. Het gevolg is dat Belgen met vastgoed in het buitenland fiscaal ongunstige­r behandeld worden dan Belgen met vastgoed in eigen land, waarvoor België al door het Europees Hof van Justitie op de vingers werd getikt.

Als binnenland­s vastgoed op eenzelfde manier belast wordt binnen de personenbe­lasting, zou dat de overheid volgens de Commissie jaarlijks 0,15 procent bbp extra inkomsten opleveren, omgerekend circa 730 miljoen euro. Eerdere schattinge­n liepen op tot 1,4 miljard euro, een bedrag dat de SP.A voor deze hervorming had ingeschrev­en in haar recentste programma.

Dat is geld dat volgens de Commissie nu vooral naar de hoogste inkomens vloeit. De hervorming lijkt de Commissie een te verantwoor­den extra vermogensh­effing, al waarschuwt de instelling ook voor de mogelijke effecten op de huurprijze­n en de vastgoedma­rkt. verkiezing­s

Klimaatmaa­tregel

Ook de Hoge Raad van Financiën viseert het KI in zijn nog te finalisere­n rapport over de personenbe­lasting. De Raad wil de vrijgekome­n centen aanwenden om de lasten op arbeid verder te verlagen. De Commissie ziet een andere optie. Ze wil de belastingv­erhoging koppelen aan nieuwe fiscale aftrekken voor de renovatie en onderhoud van huurwoning­en. Dat moet zwartwerk in de bouw tegengaan – er zijn facturen nodig om in te kunnen brengen – en moet het Belgisch patrimoniu­m energiezui­niger maken.

Goed voor klimaat en begroting, zo luidt het oordeel. Maar minder goed voor de popularite­it, oordelen nogal wat politieke partijen, de liberalen traditione­el op kop. Het idee duikt nu en dan wel op, maar sterft even vaak een snelle dood in het vooruitzic­ht van fel protest van eigenaars en de kritiek van huurders dat zij uiteindeli­jk de factuur doorgescho­ven zullen krijgen.

In 2015 dook de discussie op binnen de regeringMi­chel. Toenmalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NVA) smoorde het debat door ‘een studie’ te bestellen. Vervolgens verdween de kwestie van de radar. Afwachten of de Europese Commissie het opnieuw op de agenda krijgt.

Idee duikt nu en dan op, maar sterft vaak snelle dood in vooruitzic­ht van fel protest van eigenaars en huurders die de rekening betalen

af te wijken.

 ?? © Brecht Van Maele ?? ver van de werkelijke huurprijze­n
© Brecht Van Maele ver van de werkelijke huurprijze­n

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium