De Standaard

Vlaams onderzoek naar dumpen afval

De Ovam en de Milieuinsp­ectie gaan na wat er gebeurd is bij het illegaal storten van Vlaams afval in NoordFrank­rijk.

- VAN ONZE REDACTEUR TOM YSEBAERT

BUSSEL I De Milieuinsp­ectie en de Openbare Vlaamse Afvalstoff­enmaatscha­ppij onderzoeke­n het dumpen van afval in enkele NoordFrans­e dorpjes (DS 26 februari). Uit de sporen blijkt het voor een deel terug te voeren naar de Antwerpse gemeente Brecht. Beide instanties proberen te achterhale­n waar het afval van afkomstig is en wie verantwoor­delijk is voor het transport en het illegale storten. In Frankrijk hebben de gerechteli­jke instanties ook een dossier geopend. ‘Afval illegaal vervoeren en dumpen is strafbaar’, bevestigt Jan Verheyen van de Ovam, die eraan toevoegt dat dergelijke incidenten ‘gelukkig geen dagelijkse kost meer zijn’.

Het heeft er alle schijn van dat het om gemengd of restafval van bedrijven gaat, niet om huishoudel­ijk afval. Bedrijven zijn verplicht hun afval in 21 fracties te sorteren en door erkende bedrijven te laten ophalen. Nadien wordt het ofwel gerecyclee­rd, ofwel gaat het naar de verbrandin­gsoven of het stort. De hoop vuilnis in NoordFrank­rijk ziet er ongesortee­rd uit, wat een indicatie is dat het al bij de bron fout ging.

Wie afval over de grens vervoert, moet dat melden aan de overheid, in casu de Ovam. Er komt pas groen licht als de aanvrager kan aantonen dat het ook volgens de regels verwerkt, verbrand of gestort wordt. De instanties gaan nu na hoe dat in dit geval verlopen is.

Er zijn drie bedrijven bij betrokken: Mondial Services, Snoeys Recyclage en Jost. Mondial Services is een schimmige ondernemin­g op naam van twee Portugezen. Ze blijkt niet geregistre­erd bij de Vlaamse overheid, dus mag

 ?? © Dieter Telemans ?? van de ene dag op de andere
© Dieter Telemans van de ene dag op de andere

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium