De Standaard

‘Dit is duidelijk georganise­erde fraude, geen occasionee­l sluikstort­en’

- In het Franse dorpje Rédange lag er

hier strikt gezien niet actief zijn. Ze was ingeschake­ld door het bedrijf Snoeys uit Brecht. Dat is wel geregistre­erd. De zaakvoerde­r liet in De Standaard optekenen dat Mondial Services meermaals afval van Snoeys gekocht heeft, maar dat hij ‘geen zicht had op wat Mondial daar vervolgens mee deed’. Doorverkop­en van afval is gangbaar, klinkt het bij de Ovam.

Transporte­ur Jost houdt via een mededeling op zijn website vol ‘niet op de hoogte te zijn geweest van frauduleuz­e praktijken’.

Afvalcowbo­ys

Afval fatsoenlij­k laten ophalen en verwerken kost geld en is gereguleer­d. Een bedrijf dat poogt dat kostenplaa­tje te vermijden, kan terechtkom­en bij een afnemer die het niet zo nauw neemt met al die regels. Door illegaal in het buitenland te dumpen, vermijden de betrokkene­n de kosten voor verbrandin­g of storten en de heffingen die ermee gepaard gaan. De kans is dus groot dat het voorval in NoordFrank­rijk terug te brengen is op snel en goedkoop afraken van een hoop vuilnis.

Ook de sector van de afval en recyclageb­edrijven zit verveeld met het voorval. ‘Dit is duidelijk georganise­erde fraude, geen occasionee­l sluikstort­en’, zegt woordvoerd­er Maarten Geerts van de bedrijfsgr­oepering Go4circle. ‘Er zijn nog cowboys actief die werken tegen bodemprijz­en en met hun dubieuze praktijken de hele branche besmeuren. Wij roepen de overheid daarom op om deze malafide spelers harder aan te pakken.’ Snoeys en Mondial Services zijn geen lid van Go4circle.

De Vlaamse minister van Omgeving, Zuhal Demir (NVA), belooft in een eerste reactie dat er opgetreden zal worden. ‘Dit is totaal onaanvaard­baar. Onze diensten lichten de vaststelli­ngen verder door, maken een pv op en schakelen het parket in. Dat moet beslissen of er een onderzoek gestart wordt. We hebben contacten met de Franse autoriteit­en. Ik sluit evenmin bestuurlij­ke maatregele­n uit tegen bedrijven die zich aan dergelijke frauduleuz­e praktijken bezondigen.’

MAARTEN GEERTS Federatie afval en recyclages­ector Go4circle

JAN VERHEYEN Woordvoerd­er Ovam

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium