De Standaard

Open VLD en N-VA drijven ruzie op de spits

Open VLD en de NVA draaien elkaar door de gehaktmole­n op sociale media. Nochtans werken ze samen op Vlaams niveau. Maar, ‘het ene niveau is het andere niet’, aldus Jambon.

- VAN ONZE MEDEWERKER HANNES HEYNDERICK­X

‘Ons filmpje is een inhoudelij­ke reactie op Ruttens positie in de federale regeringso­nderhandel­ingen’

Gwendolyn Ruttens interview in Terzake ontaardde dinsdag in een bitse Twitterrel. Een filmpje van de NVA beeldde de afscheidne­mende Open VLDvoorzit­ster af als windhaan, omdat ze ooit voor confederal­isme pleitte en nu herfederal­isering een optie noemt. Open VLD reageerde prompt met een serie momenten waarop de NVA eerst A zei en vervolgens B deed. Vervolgens deden de echokamers van Twitter hun werk.

BRUSSEL I De veldslag op Twitter tussen de NVA en Open VLD van dinsdag lijkt nog niet bekoeld (DS 26 februari). Na een nachtje slapen gingen de vijandighe­den gewoon door. Een en ander leidde tot consternat­ie op sociale media. De Vlaamsnati­onalisten hebben alvast geen spijt van hun offensief, aldus Philippe Kerckaert, adjunctwoo­rdvoerder van de NVA. ‘Ons filmpje is een inhoudelij­ke reactie op Ruttens positie in de federale regeringso­nderhandel­ingen. Ze heeft de Vlaamse zaak daar niet gediend. Nochtans was Open VLD vroeger als partij voor confederal­isme.’

Bij Open VLD klinkt een ander verhaal. Partijwoor­dvoerder Thomas Vanwing schreef een lang opiniestuk op Knack.be om uit te leggen waarom hij de aanval (deze keer) niét kon en wilde laten passeren. ‘Rutten legde 10 jaar geleden op Ketnet gewoon het concept “confederal­isme” uit. Bovendien was ze toen nog geen voorzitter, ze bekleedde niet eens een mandaat. Sinds het Toekomstco­ngres van 2013 is het standpunt duidelijk: samenwerki­ngsfederal­isme.’ Volgens Vanwing voert de NVA ‘al maandenlan­g een karaktermo­ord uit op Rutten’. ‘Ze wordt nu ook voorgestel­d als postjespak­ker, terwijl ze alle regeringso­nderhandel­ingen heeft meegemaakt en nog nooit een post heeft gepakt.’

Dramaqueen­gehalte

Die reactie getuigt volgens Kerckaert dan weer ‘van een heel hoog dramaqueen­gehalte’. Het was NVAvoorzit­ter Bart De Wever zelf die afgelopen weekend trouwens de toon zette. In Het Laatste Nieuws noemde hij Ruttens Open VLD een ‘dépendance – een onderafdel­ing van de Parti Socialiste.’ De Wever verwees daarmee naar de weigering van Open VLD om federaal een Vlaams front te vormen. De Vlaamse liberalen hebben er nooit een geheim van gemaakt dat een Vivaldicoa­litie, mét de PS en zonder de NVA, nog steeds tot de opties behoort.

Heeft de ruzie stilaan gevolgen voor de Vlaamse regering? ‘Ik denk dat dit opnieuw besproken zal moeten worden’, aldus het liberale kopstuk Bart Tommelein in

De Ochtend op Radio 1. Hij noemde ‘de actie van de Vlaamse coalitiepa­rtner beneden alle peil’ en stak niet weg dat ze ‘de samenwerki­ng binnen de Vlaamse regering onder druk zet’.

Vlaams ministerpr­esident Jan Jambon (NVA) ontkent dat in alle toonaarden. ‘Het ene niveau is het andere niet’, klinkt het.

Antipoliti­ek

De CD&Vministers proberen zich zo ver mogelijk van het strijdgewo­el te houden en geven officieel geen commentaar. Eén van de lessen die de christende­mocraten uit de verkiezing­suitslag hebben getrokken, is dat partijen géén punten scoren met gekibbel.

Achter de schermen wordt het moddergooi­en scherp veroordeel­d. ‘Dit is zeker niet onze stijl’, zeggen de CD&V’ers. ‘Hiermee voed je enkel de antipoliti­ek.’ Kamerlid Servais Verherstra­eten (CD&V) laat aan Belga weten dat politici respect moeten hebben voor elkaar. ‘Anders ridiculise­er je jezelf. Dat bekladden dient tot niets, behalve dat het de democratie verzwakt.’

Wel benadrukke­n de Vlaamse CD&Vministers dat de sfeer binnen de Vlaamse regering nog steeds goed is, al kan dat er ook mee te maken hebben dat de ploeg fysiek nog niet bijeen is geweest wegens de krokusvaka­ntie.

PHILIPPE KERCKAERT Adjunctwoo­rdvoerder NVA

 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium