De Standaard

Duitse arts mag voortaan wel helpen bij zelfdoding

Het Duitse Grondwette­lijk Hof heeft geoordeeld dat iedereen het recht heeft om te beslissen hoe hij sterft. Het is een belangrijk­e ommekeer in een dossier dat in Duitsland om historisch­e redenen zeer gevoelig ligt.

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKE

BRUSSEL I Duitsland worstelt met de vraag naar euthanasie. Of beter gezegd: worstelt met de vraag welke hulp mensen mogen krijgen als ze een einde aan hun leven willen maken.

Het woord euthanasie is er taboe. De geschieden­is van naziDuitsl­and werpt nog altijd haar schaduw op het delicate debat. Tijdens hun Aktion E hebben de nazi’s ‘ongewenste’ mensen op systematis­che en georganise­erde wijze de Gnadentod gegeven. Eutanasia is het Griekse woord voor ‘goede dood’, ‘Gnadentod’ dus. Vandaag spreken de Duitsers daarom liever over Sterbehilf­e, hulp bij het sterven.

Active Sterbehilf­e of actieve euthanasie, zoals wij die in België kennen, is ook taboe. Geen enkele arts in Duitsland mag medicatie toedienen om het leven van zijn patiënt te beëindigen. Passieve hulp bij het sterven, dat wil zeggen geen levensredd­ende medicatie toedienen, mag alleen als de patiënt – die al op sterven moet liggen – een schrifteli­jke wilsverkla­ring heeft opgesteld.

Drie jaar celstraf

Hulp bij zelfdoding mag wel. Zelfdoding is niet strafbaar en hulp daarbij bieden evenmin. Alleen is de heikele vraag: wie mag helpen? Volgens de wet van 2015 mogen alleen familieled­en of naasten een medicijn geven waarmee iemand een einde aan zijn leven kan maken. Maar geen arts, of ja, toch wel een arts, maar alleen in individuel­e gevallen. Niet als het gaat om ‘Geschäftsm­äßige Beihilfe zum Suizid’, zakelijke, georganise­erde, geregelde hulp bij zelfdoding, zoals in 2015 in paragraaf 217 van het strafwetbo­ek werd bijgeschre­ven. Medici die het verbod overtreden, riskeren een boete of drie jaar celstraf.

De wetgevers viseerden in eerste instantie de euthanasie­vereniging­en die mensen informeerd­en over hoe ze een einde aan hun leven konden maken en die daarvoor ook de medicatie ter beschikkin­g stelden, zegt historica Marja Verburg, verbonden aan het Duitsland Instituut Amsterdam.

‘Ze wilden vermijden dat euthanasie een deel van het aanbod in de gezondheid­szorg zou worden en dat oude of zieke mensen de druk zouden voelen om een einde aan hun leven te maken om anderen niet langer tot last te zijn’, zegt Verburg. ‘Het naziverled­en speelt in het euthanasie­debat in Duitsland nog altijd een rol. De nazi’s hebben honderddui­zenden gehandicap­ten en geesteszie­ken vermoord. Tegen die achtergron­d vinden veel politici dat de staat de dood van mensen niet mag facilitere­n.’

Drijfzand

Toen de bewuste paragraaf aan het strafwetbo­ek was toegevoegd, dachten de wetgevers dat er eindelijk een duidelijke lijn was getrokken tussen wat wel en wat niet mocht. Maar veel artsen vonden dat ze nu helemaal in drijfzand waren beland.

Wat betekent georganise­erd, zakelijk en op herhaalde basis? Kan een dokter, als vriend van de patiënt, wél medicatie verschaffe­n? Is het menselijk verantwoor­d dat een patiënt aan een familielid moet vragen om voor hem dodelijke medicatie te kopen?

De minister van Gezondheid­szorg, de CDU’er Jens Spahn, zette in 2018 het debat helemaal op scherp toen hij – tegen de wil van de rechters – besliste dat er geen ‘dodelijke’ medicijnen meer zouden worden gegeven. Meer dan honderd verzoeken voor hulp bij levensbeëi­ndiging werden sindsdien afgekeurd.

Enkele patiënten, dokters en euthanasie­vereniging­en trokken naar het Grondwette­lijk Hof om het recht om zelf te beslissen over het levenseind­e op te eisen. Na beraad van ruim een jaar heeft het Hof in Karlsruhe nu geoordeeld dat paragraaf 217 niet strookt met de Duitse grondwet. De voorzitter van het Hof, Andreas Voßkuhle, oordeelde dat iedere Duitser het recht heeft om zelf te beslissen wanneer hij sterft, zelfs als hij niet ongeneesli­jk ziek is. ‘We mogen proberen een mens op andere gedachten te brengen, maar we moeten zijn vrije beslissing in laatste instantie accepteren’, klonk het.

Vanaf nu mogen artsen, als ze daarom gevraagd worden en als ze dat willen, aan hun patiënt medicijnen verstrekke­n zodat die een einde aan hun leven kunnen maken. Het is een fundamente­le ommekeer in het denken over levensbeëi­ndiging in Duitsland: het verbod op hulp bij zelfdoding wordt herschreve­n in het recht om zelf te beslissen hoe men sterft. Dit vonnis zal een zucht van verlichtin­g brengen bij de honderden patiënten die al jarenlang wachten om op medisch verantwoor­de manier een einde aan hun leven te maken en bij dokters die met dit grondwette­lijk arrest meer duidelijkh­eid krijgen over hun bevoegdhed­en.

‘Het naziverled­en speelt in het euthanasie­debat in Duitsland nog altijd een rol’ MARJA VERBURG

Duitsland Instituut Amsterdam

‘We mogen een mens proberen op andere gedachten te brengen, maar we moeten zijn vrije beslissing in laatste instantie accepteren’ GRONDWETTE­LIJK HOF

 ?? © Uli Deck/blg ?? De rechters van het Grondwette­lijk Hof in Karlsruhe bij de aankondigi­ng van het ingrijpend­e vonnis over ‘Sterbehilf­e’.
© Uli Deck/blg De rechters van het Grondwette­lijk Hof in Karlsruhe bij de aankondigi­ng van het ingrijpend­e vonnis over ‘Sterbehilf­e’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium