De Standaard

Stadscinem­a’s verkopen meer dan miljoen tickets in 2019

Voor kleine en onafhankel­ijke bioscopen was 2019 een boerenjaar: voor het eerst verkochten ze meer dan een miljoen kaartjes, een verdubbeli­ng in vijf jaar.

- INGE SCHELSTRAE­TE

De helft van het miljoen kaartjes dat onafhankel­ijke bioscopen vorig jaar verkochten, ging in Brussel over de toonbank, berekende het stadsmagaz­ine Bruzz. De hoofdstad kan dan ook uitpakken met vier onafhankel­ijke cinema’s, waaronder Cinema Palace op de Anspachlaa­n. Toen die bioscoop in februari 2018 heropende, na een lange renovatie, opperde Luc Dardenne dat de kleine bioscopen in een stad als Brussel 450.000 kaartjes per jaar moeten kunnen verkopen. Vorig jaar werd in Brussel: de verwachtin­gen overtroffe­n. dat cijfer dus al overtroffe­n.

De andere 500.000 kaartjes werden verkocht in Vlaanderen, in arthouses en onafhankel­ijke bioscopen als Roxy in Koersel, Albert in Dendermond­e en de kleinere bioscopen van grote steden als Antwerpen of Gent.

Arthouse tot Disney

‘De markt voor ons soort filmverton­ing is volop aan het veranderen’, zegt Patrick Deboes van de Gentse bioscoop Sphinx. ‘Vroeger vertoonden arthouseci­nema’s experiment­ele films, nu schuiven we meer en meer op naar de middenklas­se, zelfs tot Disney. Vorig jaar hebben we 5.000 bezoekers voor Frozen 2 gehaald: dat is heel veel.’ Een paar uitbaters noemen films als Joker of Parasite, die vorig jaar zowel in multiplexe­n als kleine bioscopen liepen, als reden voor de grotere toeloop vorig jaar.

Netflix lijkt een bedreiging voor kleine bioscopen. Maar zowel Roma in 2018 als The Irishman in 2019 liep in Sphinx nog weken nadat de films al op de streamingd­ienst beschikbaa­r waren. ‘Een groot scherm hoeft geen twintig meter te zijn: zes meter geeft je ook al een andere beleving’, zegt Deboes. ‘Blijkbaar apprecieer­t een deel van het publiek die wel.’

Dat publiek apprecieer­t vaak ook dat kleine bioscopen in het stadscentr­um zitten. ‘En verder zijn we erg actief geworden in onze promotie. We organisere­n activiteit­en, festivals, nodigen gasten uit, voorzien speciale voorstelli­ngen. In tien jaar tijd zijn we van nul uur communicat­ie naar een of twee voltijdse communicat­iebanen gegaan. Tien jaar geleden waren veel collega’s op sterven na dood, terwijl we nu toch betere vooruitzic­hten hebben.’

 ?? © belga ?? Cinema Palace
© belga Cinema Palace

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium