De Standaard

Bodem én atmosfeer doen Mars beven

Het rommelt flink ín de rode planeet. De laatste maanden zelfs dagelijks, kon Insight met zijn seismomete­r vaststelle­n.

- SENNE STARCKX

Tegen het einde van vorig jaar was het aantal trillingsg­olven dat Marsrobot Insight kon oppikken, opgelopen tot twee per dag. Daardoor bevindt het aantal geregistre­erde ‘Marsbeving­en’ zich momenteel boven de 450 – niet slecht voor een eerste jaar onderzoek op Mars. Daarmee is voor eens en voor altijd aangetoond dat ook onze barre buurplanee­t seismisch actief is. Veel actiever dan de maan, wist de internatio­nale groep onderzoeke­rs achter Insight maandag te melden tijdens een telefonisc­he persconfer­entie.

Hun analyse staat deze week breed uitgesmeer­d in liefst zes papers in vakbladen uit de Naturestal. Overigens gaat het verslag maar tot eind september 2019, waardoor het aantal ‘officiële’ Marsbeving­en nog maar op 174 staat. De ondergrond­se activiteit zou niet te vergelijke­n zijn met die op aarde. Daar is een simpele verklaring voor: Mars heeft geen tektonisch­e platen die nonstop aan zijn korst trekken en duwen en zo bevingen veroorzake­n. Maar de planeet is wel nog vulkanisch actief.

Voorbijrij­dende vrachtwage­n

Een van de actiefste Marsgebied­en ligt niet zo ver van de ondiepe krater bij de evenaar waar Insight vertoeft. Van twee bevingen konden de vorsers het epicentrum lokalisere­n: het ligt in Cerberus Fossae, een ruig gebied dat getekend is door enorme canyons, steile kliffen en grote rotsblokke­n. De diepe insnijding­en in de Marsbodem maken dat deze regio vanuit de ruimte te zien is als een grote, donkere vlek. In Cerberus Fossae werden eerder al gestolde lavastrome­n ontdekt die minder dan tien miljoen jaar geleden door de Marsbodem werden uitgebraak­t. De huidige aardbeving­en wijzen er dus op dat het gebied nog steeds actief is.

Dat Mars op seismisch vlak niet zo dood is als de planeet van op afstand lijkt, hadden planeetkun­digen verwacht. Voor hen vormen de Marsbeving­en veeleer een handig middel om de diepe ondergrond van Mars te bestuderen, en om er bijvoorbee­ld achter te komen of hij een vloeibare dan wel een vaste kern bezit. Vooralsnog

De seismomete­r op Mars. Bezit de planeet een vloeibare of vaste kern?. zijn de opgepikte trillingen te zwak om ook op grote diepte te kunnen kijken, laat staan tot in de binnenmant­el of de kern. De krachtigst­e beving had – omgerekend – slechts een magnitude van vier op de schaal van Richter. Dat is het equivalent van een voorbijrij­dende vrachtwage­n. Toch hopen Marsonderz­oekers nog op een krachtige schok in de toekomst.

Na de landing van Insight in november 2018 was het maanden seismisch muisstil, wat kan wijzen op een recent crescendo van de activiteit in de Marsbodem.

Curiosity

Maar niet alleen de diepe ondergrond laat de Marsbodem beven. Ook de atmosfeer doet dat, onder andere met overtrekke­nde lagedrukge­bieden en stevige winden. De Insightpap­ers beschrijve­n hoe ‘stofhozen’, droge, lokale wervelwind­en, de Marsbodem als stofzuiger­s naar boven ‘trekken’. Ook dat kon de Marsrobot met z’n seismomete­r zien. Jammer genoeg kon hij nog geen stofhoos fotografer­en – iets wat eerdere bezoekers van de rode planeet, zoals het Marswagent­je Curiosity, wel is gelukt.

De ondergrond­se activiteit is niet te vergelijke­n met die op aarde. Mars heeft geen tektonisch­e platen die nonstop aan zijn korst trekken

 ?? © ap ??
© ap

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium