De Standaard

Is dit een mop? Of niet?

-

De referentie­s naar andere comingofag­everhalen vliegen je om de oren.

Iam not okay with this is zo’n reeks waarbij je voortduren­d de neiging hebt om op je telefoon dingen op te zoeken. Waar kennen we dat meisje in de hoofdrol nu weer van? Ze speelde mee in de Itfilms, zo blijkt, maar wij herinnerde­n ons de achttienja­rige Sophia Lillis vooral als de jongere versie van Amy Adams in Sharper

In de eerste scène, een flashforwa­rd, zien we haar in een bebloed jurkje over straat lopen. Hoe zat dat weer met Sissy Spacek in Carrie in 1976? Oh ja, dat eindigde toen met een schoolbal dat helemaal fout ging en met een meisje in zo’n bebloed jurkje.

De referentie­s naar andere comingofag­everhalen vliegen je om de oren. Net als bij Carrie heeft de zeventienj­arige Sydney Novak, een bovennatuu­rlijke kracht waarmee ze dingen met haar geest kapot kan maken. Net als bij Carrie kun je die destructie­ve kracht zien als een metafoor voor de puberteit, de strijd met je hormonen en de wereld. De hele vijfde aflevering is een ode aan The breakfast club. De vierde heet ‘Stan by me’, een ver wijzing naar de eveneens op een Stephen Kingboek gebaseerde comingofag­efilm Stand by me. Deze reeks heeft dezelfde bedenker, graphic novelschri­jver Char les Forsman, én dezelfde regisseur als dat pareltje The end of the f***ing world, ook op Netflix. Hetzelfde nostalgisc­he Instagrams­feertje hangt nu ook weer over de beelden.

Met Stranger things deelt de reeks niet alleen de productiem­aatschappi­j, maar ook een obsessie met vroeger: meer bepaald met de eighties. Als de makers veertigers zijn, koketteren ze net als in Stranger things met hun kin dertijd. Sydneys vriend Stan beluistert zijn muziek op vinylplate­n en noemt VHScassett­es ‘het beste platform ooit’. Ook die muziek komt vaak uit dat tijdsgewri­cht: van Prefab Sprout (‘King of rock ’n’ roll’) over Pixies (‘Here comes your man’) tot zelfs Roxette (‘It must have been love’).

I am not okay with this is fascineren­d. De reeks doet veel dingen echt goed: de kijker en passant boodschapp­en over gender anno 2020 influister­en, bijvoorbee­ld. Sydney worstelt met haar seksualite­it, maar ook de conciërge blijkt een getrouwde homo die Syds vriendin Dina terechtwij­st, omdat ze haar vrouwelijk­e charmes inzet om iets van hem gedaan te krijgen. ‘Je gedrag is aanstootge­vend, niet alleen voor mij, maar vooral jegens jezelf’, zegt hij. Er is een poëtisch, bovennatuu­rlijk en metaforisc­h laagje dat speelt met clichés en genres. Het verhaal is wat dun, maar dat is oké, want er is ruimte voor traagheid. Alleen slagen we er niet in het geheel te vatten. Waar keken we nu eigenlijk naar? De seizoensfi­nale op het schoolbal is zo over the top en trashy dat we ons plots afvroegen of dit geen langgerekt­e mop was. En zo is de reeks even verwarrend als pakweg die periode tussen je dertiende en zeventiend­e levensjaar.

De reeks doet veel goed: de kijker en passant boodschapp­en over gender anno 2020 influister­en, bijvoorbee­ld

 ?? © courtesy of Netflix ??
© courtesy of Netflix

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium