De Standaard

Bewoners Lesbos slikken nieuwe migratiece­ntra niet

Met de bouw van gesloten centra wil de Griekse regering migranten op de Griekse eilanden op een ordelijker­e manier onderbreng­en. Maar bewoners willen geen migratiece­ntra meer.

- VAN ONZE REDACTEUR ROELAND TERMOTE

BRUSSEL I De bewoners van de Griekse eilanden Lesbos en Chios verzetten zich uit alle macht tegen het optrekken van gesloten detentiece­ntra voor migranten, ter vervanging van de open kampen op hun grondgebie­d. Zowel op Lesbos als op Chios kwam het gisteren voor de tweede dag op rij tot ernstige rellen met de politie. Bovendien ging de hele NoordEgeïs­che eilandregi­o in staking.

Op Lesbos trachtten oproeragen­ten honderden met stenen gewapende demonstran­ten uiteen te drijven met traangas. Zij probeerden in de buurt te komen van een bouwterrei­n voor een van de nieuwe detentiece­ntra. Ook op Chios raakten politie en bewoners slaags, nadat die laatsten een hotel bestormd hadden waar politieage­nten verbleven. In totaal raakten tweeënvijf­tig agenten en tien demonstran­ten gewond, meldden de Griekse autoriteit­en.

De dag ervoor hadden inwoners al vuilniswag­ens en andere voertuigen ingezet om de ontschepin­g te verhindere­n van politiever­sterkingen en van machines die gebruikt kunnen worden bij de bouw van de migratiece­ntra.

Die bouw van gesloten centra op Lesbos, Chios, Samos, Kos en Leros maakt deel uit van een plan waarmee de centrumrec­htse regering van premier Kyriakos Mitsotakis de wanorde op de migratiero­ute vanuit Turkije wil aanpakken.

Strijd om te overleven

De bedoeling is dat de centra de huidige, zwaar overbevolk­te, open kampen vervangen. In Moria op Lesbos, bijvoorbee­ld, is een asielcentr­um met plaats voor 3.000 mensen, maar er verblijft een veelvoud van dat aantal vluchtelin­gen in het kamp. Ze overwinter­en er in krakkemikk­ige tentjes en onveilige omstandigh­eden. Eind vorig jaar braken in Moria rellen uit en werd er brand gesticht. Dunja Mijatovic, de mensenrech­tencommiss­aris van de Raad van Europa, beschreef de situatie in de kampen toen als ‘een strijd om te overleven’.

Volgens de regering zullen de nieuwe, gesloten centra meer veiligheid bieden aan de migranten én aan de lokale burgers. Maar veel eilandbewo­ners vrezen dat het permanente kampen zullen worden. Ze willen dat alle migranten naar het vaste land overgebrac­ht worden.

Sinds andere landen op de migratiero­ute richting WestEuropa hun grenzen sloten, zijn de Griekse eilanden een flessenhal­s gewor

‘De gesloten faciliteit­en zullen hoe dan ook worden gebouwd’ STELIOS PETSAS Regeringsw­oordvoerde­r

den. De aanwezighe­id van een heleboel gestrande migranten heeft een sociaal explosieve situatie gecreëerd in de lokale dorpen. De oorspronke­lijke solidarite­it is er uitgehold door de overlast die de kampen tot gevolg hebben, zoals diefstal, inbraken en het omhakken van olijfbomen die gebruikt worden als brandhout.

Dag van schaamte

Konstantin­os Moutzouris, de gouverneur van de NoordEgeïs­che eilanden, verklaarde zich de afgelopen dagen solidair met de protestere­nde inwoners en riep een staking uit. De ‘extreem agressieve’ reactie van de centrale Griekse autoriteit­en maakte van dinsdag volgens Moutzouris een ‘dag van schaamte’. ‘Zelfs de junta (de militaire dictatuur die heerste in Griekenlan­d tussen 1967 en 1974, red.) deed zulke dingen niet.’

Nadat er gisteren weer rellen waren uitgebroke­n, probeerde de Griekse minister van Migratie, Notis Mitarakis, de gemoederen te bedaren vanuit Athene. Hij noemde het wantrouwen van de eilandbewo­ners tegenover het centrale gezag in de krant Kathimerin­i ‘grotendeel­s gerechtvaa­rdigd’.

Maar regeringsw­oordvoerde­r Stelios Petsas stelde wel dat het vertrouwen­sprobleem veroorzaak­t was ‘in de voorgaande jaren’, met andere woorden: onder de vorige, linkse regering. De eindconclu­sie van Petsas op de publieke omroep was duidelijk: ‘De gesloten faciliteit­en zúllen worden gebouwd en we roepen de bevolking op om die actie te steunen.’

 ?? © Costas Baltas/rtr ?? Een betoger gooit een brandbom naar de politie bij protesten in Diavolorem­a, in het noordooste­n van Lesbos.
© Costas Baltas/rtr Een betoger gooit een brandbom naar de politie bij protesten in Diavolorem­a, in het noordooste­n van Lesbos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium