De Standaard

Bernie schoffeert Bibi: ‘Reactionai­re racist’

De Israëlisch­e minister van Buitenland­se Zaken, Yisrael Katz, haalt uit naar de Democratis­che kandidaat Bernie Sanders. ‘Wie het goed voorheeft met Israël, steunt hem niet’, klinkt het.

- VAN ONZE REDACTRICE INE ROOX

BRUSSEL I Na drie Democratis­che voorverkie­zingen is Bernie Sanders de voorlopige favoriet voor de nominatie, en precies daarom was de senator uit Vermont dinsdagnac­ht kop van Jut tijdens het debat in South Carolina, waar zaterdag wordt gestemd. Het verschil met Michael Bloomberg, die in het vorige debat een pandoering kreeg, was dat Sanders zich wél met rake argumenten uit de slag trok.

Hij reageerde ook opvallend scherp, toen hem een vraag werd gesteld over zijn houding tegenover Israël. De moderator wees erop dat Sanders de eerste Joodse president van de Verenigde Staten zou kunnen worden en vroeg de senator wat hij dan zou zeggen aan Amerikaans­e Joden die vinden dat hij Israël niet voldoende steunt. ‘Ik ben erg trots op mijn Joods zijn’, zei Sanders.

De senator nam onlangs een campagnevi­deo op, waarin hij zijn Joodse identiteit benadrukt. Tijdens het debat zei Sanders ook nog dat hij enkele maanden in Israël heeft gewoond, verwijzend naar zijn verblijf in een kibboets in de jaren 60. Maar dan, in een onverhulde sneer naar premier Benjamin Netanyahu, zei hij dat hij het betreurde dat Israël ‘helaas en tragisch genoeg op dit moment wordt bestuurd door een reactionai­re racist’.

Als hij verkozen wordt als president, aldus Sanders, zou hij absoluut een beleid voeren dat ‘de onafhankel­ijkheid en de veiligheid van Israël beschermt, maar zonder het lijden van de Palestijne­n te negeren.’

Op de vraag of hij de Amerikaans­e ambassade terug zou verhuizen naar Tel Aviv, nadat Trump die in Jeruzalem heeft gevestigd, antwoordde Sanders niet expliciet. Hij zei alleen dat hij die verhuizing wel opnieuw ‘in overweging zou nemen’.

‘Platform voor onverdraag­zaamheid’

Eerder deze week zei Sanders al dat hij de jaarlijkse conferenti­e van het machtige conservati­eve JoodsAmeri­kaanse forum AIPAC niet zou bijwonen, omdat de conferenti­e een platform geeft aan ‘leiders die onverdraag­zaamheid uitdragen’. De lobbyorgan­isatie staat dicht bij deze Israëlisch­e regering én bij de regeringTr­ump.

De Israëlisch­e minister van Buitenland­se Zaken, Yisrael Katz, reageerde op Sanders’ uitspraken dat wie het goed voorheeft met Israël, zijn kandidatuu­r niet langer steunt. In de VS zelf oogstte Sanders een boze reactie van AIPAC. De organisati­e wees erop dat Sanders nog nooit naar een bijeenkoms­t is gekomen, en dat Michael Bloomberg – eveneens een Joodse kandidaat – de conferenti­e dit jaar toespreekt.

‘Ik zal een beleid voeren dat de onafhankel­ijkheid en de veiligheid van Israël beschermt, maar zonder het lijden van de Palestijne­n te negeren’

BERNIE SANDERS

Democratis­ch presidents­kandidaat

Als favoriet kreeg Bernie Sanders het tijdens het Democratis­che debat in South Carolina

 ?? © afp ?? zwaar te verduren.
© afp zwaar te verduren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium