De Standaard

Wereldoorl­og beïnvloedt vraag naar zorgvastgo­ed

- STIJN DECOCK

Zaterdag gaat Batibouw, de belangrijk­ste bouwbeurs van het land, van start. In het verleden mikte die beurs vooral op jonge gezinnen die ergens op een nog niet bebouwd stukje grond hun droomhuis wensten te bouwen. Doordat er steeds minder bouwgrond voor een vrijstaand­e woning beschikbaa­r is en de bevolking in dit land snel veroudert, verandert de hele bouw en vastgoedma­rkt. ‘Vergrijzin­g’, het woord dat menig macroecono­om in dezelfde zin met ‘oplopend begrotings­tekort’ hanteert, slaat ook toe op de vastgoedma­rkt. Het effect van het ouder worden van de bevolking op vastgoed is wel nog veel minder onderzocht dan het effect op de overheidsf­inanciën of de arbeidsmar­kt.

Johan Van Gompel, econoom bij KBC en tevens voorzitter van de Vergrijzin­gscommissi­e, waagt zich in een beknopte studie met interessan­t cijfermate­riaal aan een analyse. Harde conclusies wil hij wel nog niet trekken. In het huidige decennium neemt het aantal 65plussers in België volgens het Federaal Planbureau met 460.000 toe. Tussen 2030 en 2040 komen er nog eens 330.000 bij. Een eerste conclusie die je spontaan zou trekken, is dat de vraag naar zorgvastgo­ed – vastgoed dat aangepast is aan oudere, zorgbehoev­ende mensen – snel gaat stijgen. Maar die conclusie is volgens Van Gompel voorbarig. Er is op dit moment zelfs een overaanbod van zorgvastgo­ed. De verklaring is dat de meeste mensen tussen 65 en 79 doorgaans nog in een gewone woning of appartemen­t kunnen leven. De problemen rond hulpbehoev­endheid rijzen vooral bij 80plussers en die groep gaat de komende tien jaar niet zo fors toenemen. De Belgen die de komende vijf jaar 80 kaarsjes mogen uitblazen, zijn namelijk geboren tijdens de Tweede Wereldoorl­og, niet bepaald jaren met geboortepi­eken. De toename van het aantal 80plussers en dus de vraag naar zorgvastgo­ed pieken volgens Van Gompel eerder na 2030.

De KBCeconoom gebruikt dergelijke leeftijdsc­ohorteanal­yses ook om de forse vraag naar appartemen­ten in de afgelopen 1020 jaar te verklaren. De groep die vanaf 2030 80plus wordt, was de afgelopen decennia tussen 50 en 64 jaar. Met andere woorden: een generatie waarvan het huis afbetaald was en die nog aan het werk was. Die groep wou de afgelopen jaren haar spaargeld in een investerin­g stoppen die een vast inkomen genereert, zoals een appartemen­t. Waarbij dat vastgoed ook gebruikt kan worden om er eventueel zelf in te wonen.

De cruciale vraag voor Van Gompel is in hoeverre de nieuwe gepensione­erden hun te groot geworden huis gaan ruilen voor kleinere, energiezui­nige en centraal gelegen wooneenhed­en. Als dat zo is, zou dat de prijzen kunnen drukken van grote, verouderde en decentrale woningen. En leiden tot een prijsstijg­ing van het andere segment. Of hoe vergrijzin­g niet alleen ministers van Begroting en personeels­directeurs wakker houdt. Ook voor de vastgoedse­ctor zijn er verstrekke­nde gevolgen.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Vergrijzin­g slaat ook toe op vastgoedma­rkt

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium