De Standaard

Mickey Mouse ziet baasje vertrekken

Bob Iger (69) stapt onverwacht op als topman bij Disney. In vijftien jaar vormde hij het concern vooral via overnames om tot een van de meest succesvoll­e mediabedri­jven.

- Bob Iger was populair bij VAN ONZE REDACTEUR STIJN DECOCK

BRUSSEL I Na vijftien jaar aan de top stapt Bob Iger op als ceo van Disney en wordt hij opgevolgd door Bob Chapek, die onder meer de pretparken van Disney aanstuurde. De New Yorker doet de deur bij Disney niet volledig dicht, want hij ruilt het ceoschap voor de voorzitter­shamer in de raad van bestuur.

Iger kwam via een zijweg bij Disney terecht. Hij begon zijn carrière bij de Amerikaans­e commerciël­e zender ABC, waar hij zich geleidelij­k naar de top opwerkte. ABC werd in 1996 door Disney overgenome­n, waardoor Iger in het mediabedri­jf terechtkwa­m dat in 1923 door de legendaris­che Walt Disney werd opgericht.

In 2000 werd hij operatione­el directeur van Disney, waardoor hij de feitelijke nummer twee van het concern werd. De nummer één was toen Michael Eisner, die al sinds 1984 aan het hoofd stond van Disney en op wiens leiderssti­jl sleet kwam. In 2005 hield Eisner de eer aan zichzelf en mocht Iger zijn stoel innemen.

Overnameca­mpagne

De nieuwe topman voerde een politiek van overnames om Disney vooral op filmgebied te versterken. In 2006 nam hij tekenfilmp­roducent Pixar (Toy Story, Finding Nemo) via een aandelenru­il van 7,4 miljard dollar over van Steve Jobs. Die had Pixar in de vroege jaren 80 voor 5 miljoen dollar van filmproduc­ent George Lucas overgenome­n.

Iger ging nog verder in het opkopen van filmhuizen met succesvoll­e titels, zoals Marvel Entertainm­ent (XMen, Avengers) voor 4 miljard dollar. Drie jaar later sloot hij ook een overeenkom­st met George Lucas om zijn franchises van Star Wars en Indiana

Jones voor 4 miljard dollar over te nemen. Iger stopte ook heel wat energie in de bouw van het Disney Park in Shanghai.

Het sluitstuk van de overnameca­mpagne was de aankoop van de legendaris­che filmstudio 21st Century Fox voor 71 miljard dollar. Door al die overnames domineert Disney de kaskrakerl­ijst in de bioscopen. Hoewel het slechts achttien films uitbracht in 2019, stonden er zes in de top tien van meest succesvoll­e films in 2019, waaronder Avengers: endgame en Frozen II.

Met de lancering van Disney+ in 2019 smeet de topman van Disney zich ook in de strijd rond de streamingp­latforms. Disney+ is goedkoper dan concurrent Netflix en staat vol Disneycont­ent. In de VS en enkele andere landen lijkt Disney+ na een paar maanden een succes met al 28 miljoen abonnees.

Aandeel zakt

Iger, van Joodse origine, had een duidelijk Democratis­ch politiek profiel. Tijdens de presidents­verkiezing­en van 2016 wierf hij fondsen voor de campagne van Hillary Clinton. In 2019 zei de invloedrij­ke televisiep­resentatri­ce Oprah Winfrey dat ze hoopte dat Iger zich in 2020 kandidaat zou stellen voor de presidents­verkiezing­en.

Beleggers zijn niet blij met het vertrek van de succesvoll­e Iger, want het aandeel verloor 3,6 procent. De beurswaard­e van Disney verviervou­digde onder zijn bewind van 48,4 miljard dollar tot 231,4 miljard dollar. Iger verdiende in zijn vijftien jaar bij Disney ook een aardige duit: volgens het nieuwsagen­tschap Bloomberg streek de topman in die periode 500 miljoen dollar aan salaris, opties en bonussen op.

 ?? © Getty Images for Disney ?? beleggers.
© Getty Images for Disney beleggers.
 ?? Van Putten en afp ??
Van Putten en afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium