De Standaard

Problemen in Nederland

-

dat u via uw werkgever al bijeen heeft gespaard – de verworven reserves – en niet met het toekomstig­e bedrag dat u zou krijgen als u met pensioen gaat. Bovendien wordt niet het volledige bedrag van de verworven reserves in rekening gebracht, maar slechts een beperkt percentage. Om die reden zijn bulletkred­ieten eigenlijk alleen weggelegd voor wie al veel reserves heeft opgebouwd, en dus kort bij dat pensioen staat.’

ALEX GEENS Immotheker/Finotheker

In de praktijk gaat het vrijwel uitsluiten­d om 55plussers. Bij BNPP Fortis had de formule van het bulletkred­iet vorig jaar een aandeel van liefst 40 procent in alle nieuwe woonkredie­ten die werden aangegaan door 55plussers. Op de totaliteit van alle nieuwe woonkredie­ten in 2019 was dat 6 procent. Dat is veel meer dan het historisch­e marktaande­el van 1,7 procent dat de bullets hebben in de globale portefeuil­le van woonkredie­ten bij BNPP Fortis. Conclusie: de bulletleni­ng wint (fors) aan popularite­it.

Bij VDK Bank, een bank die bulletleni­ngen op haar website actief aanprijst, wordt openlijk op vermogende klanten gemikt. ‘Leen voor je huis, ook als je zelf geld hebt’, klinkt het. De redenering daarbij is dat wie (veel) geld heeft, dat misschien liever voor andere belegginge­n of investerin­gen gebruikt, en zijn vastgoedaa­nkoop financiert met een bulletleni­ng.

Wat zijn de kenmerken van een bulletleni­ng?

Korte looptijd. Volgens BNPP Fortis heeft een bulletkred­iet een gemiddelde looptijd van 65 maanden. Bij de 55plussers is dat zelfs maar 60 maanden, of vijf jaar.

Ter vergelijki­ng: een klassiek woonkredie­t loopt gemiddeld over 234 maanden.

Bij VDK Bank, een van de banken die bulletleni­ngen op hun website aanprijzen, geldt een maximale looptijd van 10 jaar.

Hogere rente. De rentetarie­ven liggen ietsje hoger dan bij een klassieke hypothecai­re lening. Bij BNPP Fortis geldt op een bulletleni­ng een reële jaarlijkse rente van 2,72 procent; op een klassieke lening (bij een vijfjaarli­jks herzienbar­e rente) is dat 2,47 procent.

De tabel met rentetarie­ven bij VDK Bank leert dat een bulletleni­ng er u tussen 2,8 en 3,05 procent kost, naargelang de looptijd vijf of tien jaar bedraagt.

Wat geeft dat voor de totale kostprijs? We doen een rekenvoorb­eeld.

Wie een bulletleni­ng neemt met een waarde van 150.000 euro, een rentevoet van 2,72 procent en een looptijd van 5 jaar (of 60 maanden), betaalt maandelijk­s 336 euro af. En het kapitaal op de eindverval­dag. Dat geeft een totale kostprijs van 178.467 euro (150.000 euro + 20.160 euro aan intresten + 8.307 euro dossierkos­ten). Dat geeft een JKP (jaarlijks kostenperc­entage) van 3,92 procent.

Tweede verblijf. Bulletkred­ieten dienen vooral voor de financieri­ng van een tweede woning: een vakantieve­rblijf of een opbrengste­igendom (om te verhuren).

Fiscus. Het afsluiten van een bulletleni­ng is zinvol om aan fiscale optimalisa­tie te doen, luidt het bij BNP Paribas Fortis. ‘De rente is aftrekbaar van het totale vastgoedin­komen van de belastingp­lichtige. Bij een bulletkred­iet kan gedurende de gehele looptijd van de lening een hoog rentebedra­g worden afgetrokke­n, terwijl bij een traditione­le lening het rentebedra­g in de loop van de tijd afneemt.’

Anders dan in België hebben in Nederland tienduizen­den woningeige­naars al problemen ondervonde­n om hun bulletkred­iet terug te betalen. Aflossings­vrije woningkred­ieten – zoals de formule in Nederland heet – waren er in de jaren 90 erg populair, ook bij dertigers en veertigers. Die rekenden voor de eindafbeta­ling van het kapitaal op het rendement van hun spaarverze­kering of op de meerwaarde van hun woning, maar dat lukte niet altijd. Sinds 2013 zijn de toekenning­sregels verstrengd. (jir)

‘Het is ronduit gevaarlijk om een bulletleni­ng af te sluiten zonder de garantie dat het terug te betalen kapitaal voorhanden zal zijn op de laatste vervaldag’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium