De Standaard

Laat u niet vangen door de beursduive­l

Na amper drie dagen noteerde de Bel20 al meer dan 10% lager dan het hoogste punt van het prille jaar. Maar daarmee is alleen een normale jaarlijkse correctie een feit. Toch lijkt iedereen in paniek. Wat moet een argeloze spaarder en belegger doen?

- JAN REYNS

1.

Mijd impulsbesl­issingen

Eerste gouden raad: ga niet mee in de manischdep­ressieve sfeer van de markten. De dagelijkse nieuwsstro­om is als een duivel die u uit evenwicht wil brengen. Dat advies komt van de beste belegger sinds decennia, Warren Buffett. Net zaterdag publiceerd­e hij zijn jaarlijkse nieuwsbrie­f aan de aandeelhou­ders van zijn holding Berkshire Hathaway. Hij drukte beleggers op het hart ‘om noch te kopen noch te verkopen op de nieuwsberi­chten over het coronaviru­s’. Een belegger mag zich nooit laten leiden door zijn impulsen. Financiële beslissing­en neem je alleen weloverwog­en en zo rationeel mogelijk. Een belegger die dat vergeet, geeft zijn geld aan de duivel. Spring ook niet plots op een aandeel omdat het hard stijgt of fors zakt. En laat u niet verleiden door momentaand­elen, zoals een bedrijf dat mondmasker­tjes produceert. Ook het biotechbed­rijf dat mogelijk een vaccin heeft tegen het coronaviru­s, laat u best links liggen. In tijden van paniek en opwinding volgt de ene (koers)overdrijvi­ng op de andere. Tenzij u een gehaaide speculant bent, blijft u daar best ver van weg. 2.

Beleg regelmatig en reken niet op winst op korte termijn

Het enige criterium voor Buffett is wat de perspectie­ven zijn voor de bedrijven op lange termijn. Ook de kleine belegger richt zich best op de hogere opbrengst van aandelen op vele jaren (tien of twintig jaar). De allerbeste manier om dat te doen, is regelmatig wat spaargeld in aandelen te beleggen. Bijvoorbee­ld eenzelfde som om de maand. U zal globaal niet tegen de laagste koersen kopen, maar evenmin tegen de hoogste. Dat is de beste manier om op termijn het gemiddelde rendement van de beurs te halen. Dat was de voorbije eeuw 9% per jaar. En wat is het beste moment om te beginnen voor wie voldoende geld heeft, maar te weinig of nog geen aandelen? Nu! Maar nooit alles ineens! En omgekeerd, wie te veel aandelen heeft, verkoopt ook best regelmatig een beetje, maar nooit alles of impulsief.

3.

Kies voor een brede index of een korf solide aandelen

Ofwel investeert u in een ETF (beursgenot­eerd fonds) dat een brede index volgt zoals de MSCI All Countries World, of u belegt in een korf aandelen van bedrijven die bij de beste horen in hun activiteit. Die ondernemin­gen hebben liefst stabiele aandeelhou­ders, zodat die een bekwaam en integer management kiezen dat investeert voor de beste resultaten op lange termijn.

Een paar namen op de Belgische beurs: verzekeraa­r Ageas, de holdings Ackermans, Brederode, Sofina en chemiebedr­ijf Solvay. Dat zijn bedrijven die tegen een stootje kunnen. Ze tonen al decennia een solide bedrijfsvo­ering. Ook Ageas, want dat was als AG onder Fortis al een goede en voorzichti­ge verzekeraa­r. 4.

De bodem van de ‘V’ is onvoorspel­baar

Het is helaas onmogelijk te voorspelle­n of deze correctie een berenmarkt zal worden (daling van meer dan 20%) of dat het ergste al achter de rug is. Het coronaviru­s zal ook een impact hebben op de economie en de bedrijfswi­nsten. Maar zodra het virus is overwonnen, kan er een scherpe ople

ving komen. De koersgrafi­eken zullen waarschijn­lijk een Vvorm maken. Maar doordat niemand weet wanneer het virus overwonnen zal zijn, is het ook moeilijker om het (waarschijn­lijk) zeer snelle en scherpe beursherst­el te voorspelle­n. Daardoor zullen velen die de markt willen timen, de opleving missen. 5.

Winst in 2020 kan nog

2019 was met een return van 30% op Wall Street en weinig minder in Europa een superbeurs­jaar. Is het dan niet logisch dat er nu in 2020 een terugval volgt? Toch niet. De geschieden­is van de Amerikaans­e S&P 500, al decennia de belangrijk­ste aandelenin­dex, spreekt dat tegen. Na de Tweede Wereldoorl­og produceerd­e de S&P500 al dertien kalenderja­ren met een winst van 30% of meer. Slechts twee keer volgde daarop een jaar met verlies: 4,7% (1981) en 3,1% (1990). Geen verliezen bovendien om echt wakker van te liggen. Het beursjaar dat volgde op de superjaren uit het verleden, was vaak opnieuw sterk: in 5 van de 12 gevallen was er een jaarreturn van meer dan 20%. Gemiddeld leverde het postsuperj­aar nog eens een bonus van 15,2% op. Dat is zelfs meer dan de gemiddelde beursretur­n van ongeveer 9%. Kortom, het intuïtieve idee dat na een scherpe klim een forse daling volgt, wordt niet bevestigd door de statistiek­en.

Het is nog altijd mogelijk dat 2020 toch nog met winst afsluit, zoals 30 van de voorbije 40 beursjaren. De beurzen kennen elk jaar (dus elk jaar!) een forse inzinking van gemiddeld 13,6% in de VS en 15,2% in Europa. Zover zijn de beurzen dit jaar zelfs nog niet.

2019 was een superbeurs­jaar. Is het dan niet logisch dat in 2020 een terugval volgt? Neen, zegt het verleden

 ?? © Barcroft Media via Getty Images ?? Laat u niet verleiden door momentaand­elen, zoals een bedrijf dat mondmasker­tjes produceert.
© Barcroft Media via Getty Images Laat u niet verleiden door momentaand­elen, zoals een bedrijf dat mondmasker­tjes produceert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium