De Standaard

Solvay DSM

- PASCAL SERTYN

In vijf jaar is de koers van het Nederlands­e DSM meer dan verdubbeld, terwijl de aandeelhou­ders van het Belgische Solvay moeten aankijken tegen een forse daling. En dat terwijl beide gevestigde industriël­e waarden zwaar ingezet hebben op een verregaand­e gedaanteve­rwisseling. DSM evolueerde van een maker van chemicalië­n in grote volumes naar een producent van vooral voedingsin­grediënten, maar ook hoogwaardi­ge kunststoff­en. Solvay ruilde de productie van klassieke plastics in voor onder meer een nieuwe generatie kunststoff­en zoals composiete­n.

Daarbij voeren ze allebei hoog in het vaandel dat ze producten maken die inspelen op de grote maatschapp­elijke uitdaginge­n, zoals de klimaatopw­arming en gezonder leven.

Het wedervaren van DSM en Solvay leert dat een chemiebedr­ijf grondig hervormen niet van de ene op de andere dag vruchten oplevert. Bij Solvay kunnen ze daarover meespreken. De gedaanteve­rwisseling werd goed zeven jaar geleden ingezet. Tot nog toe deed ze de groeimotor niet aanslaan. Bij DSM is de transforma­tie al veel langer bezig. En zijn ze wel al de vruchten aan het plukken, in de vorm van meer omzet en winst. Het heeft het aandeel van DSM sterk doen stijgen. In die mate zelfs dat het een pak duurder geprijsd is dan dat van Solvay, terwijl de winst per aandeel en het dividendre­ndement van DSM toch moeten onderdoen voor Solvay.

Wat maakt dan het verschil? Bij het Belgische chemieconc­ern is er tot op heden geen zicht wanneer de gedaanteve­rwisseling tot groei gaat leiden. 2019 was alvast een moeilijk jaar. De top van Solvay heeft het zelfs over een overgangsj­aar. 2020 voorspelt niet veel beters. Ceo Ilham Kadri tekent voor het halen van een resultaat vergelijkb­aar met 2019, maar het kan minder zijn. Een graadmeter zoals de bedrijfska­sstroom (ebitda) kan in 2020 tot 3 procent lager uitkomen.

Kadri – op 1 maart precies een jaar ceo – schrok er de voorbije maanden alvast niet voor terug de tering naar de nering te zetten bij Solvay. Het prestigieu­ze project voor de bouw van een splinterni­euw hoofdkwart­ier in NederOverH­eembeek ging de prullenman­d in. Er hing een prijskaart­je aan van 300 miljoen euro. ‘Er zijn betere manieren om het geld te besteden dan het in bakstenen te stoppen’, liet ze zich gisteren ontvallen.

Het was een project van haar voorganger, JeanPierre Clamadieu. Die zag in het nieuwe hoofdkwart­ier een soort sluitstuk van de grondige metamorfos­e die Solvay sinds zijn aantreden als ceo in 2012 had ondergaan. Die ging gepaard met de verkoop van verscheide­ne klassieke chemieacti­viteiten, met heel wisselende rendemente­n, en ‘dure’ overnames. Probleem is dat die voorlopig de winst en de omzet niet vooruithel­pen. Er zat voor Kadri ook niets anders op dan het dividend te bevriezen op het peil van 2018. Dat is zo goed als onuitgegev­en bij Solvay. ‘Maar in de huidige situatie is een stabiel dividend de goede aanpak’, argumentee­rt ze.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium