De Standaard

Nooit méér leerlingen in Nederlands­talig onderwijs in Brussel

Bijna 50.000 leerlingen gaan dit schooljaar naar het Brusselse Nederlands­talig onderwijs. Dat is een stijging van 3 procent tegenover vorig schooljaar en het dubbele van 21 jaar geleden.

- VAN ONZE MEDEWERKER AMAURY MICHAUX Het Nederlands­talig onderwijs in Brussel was nog nooit zo

BRUSSEL I De jongste telling van het aantal leerlingen in het Nederlands­talig onderwijs in Brussel geeft een nieuwe groei van 3 procent aan tegenover het vorig schooljaar. Vandaag gaan 49.971 kleuters, leerlingen lager onderwijs en scholieren in het Nederlands­talig onderwijs naar school. De voorbije vijf jaar nam het aantal leerlingen van 43.765 toe tot bijna 50.000, een stijging van 12,4 procent in 5 jaar tijd. Vergeleken met 21 jaar geleden, nam het aantal leerlingen met de helft toe.

Maar voor twee derde (33.481) van die leerlingen in het Nederlands­talig onderwijs, is het Nederlands niét de thuistaal. Slechts 11,6 procent heeft het Nederlands als thuistaal, ofwel 5.797 leerlingen. Bij 10.694 leerlingen wordt thuis Nederlands én een andere taal gesproken.

‘De cijfers wijzen ook op de aantrekkin­gskracht van onze scholen bij ouders die thuis geen Nederlands spreken en kwaliteit willen voor hun kinderen, niet alleen op het vlak van onderwijs, maar ook inzake begeleidin­g en moderne schoolinfr­astructuur’, zegt Sven Gatz (Open VLD), VGCcollege­lid bevoegd voor Nederlands onderwijs en Scholenbou­w.

‘Dankzij het succes van het Nederlands­talig onderwijs, groeit over heel het Brussels Hoofdstede­lijk Gewest ook de kennis van het Nederlands. De meerderhei­d van de kinderen en jongeren in het Nederlands­talig onderwijs spreekt immers geen Nederlands meer thuis, maar alle afgestudee­rden spreken op hun achttiende wel vlot Nederlands. Zo blijft het Nederlands in Brussel groeien, terwijl het aantal van oorsprong Vlaamse Brusselaar­s afneemt.’

Toch is ook het aantal Nederlands­talige leerlingen in het Nederlands­talig onderwijs in opmars. ‘Sinds het schooljaar 20172018 zien we dat de daling is gestopt, al is nog niet duidelijk of dit een evolutie is of een momentopna­me’, zegt Gatz. Bij de leerlingen die een andere taal dan Frans of Nederlands als thuistaal hebben, is er zelfs een lichte daling.

Verhouding­en

De groei van het voorbije jaar situeert zich vooral in het gewoon onderwijs. Het buitengewo­on onderwijs en het deeltijds beroepssec­undair onderwijs blijven de jongste jaren ongeveer even groot. Het kleuterond­erwijs steeg tegenover het voorbije jaar met 3,4 procent, het gewoon lager onderwijs met 3,1 procent en het gewoon secundair onderwijs met 3,2 procent. De verhouding­en tussen de drie onderwijsn­etten bleven de jongste jaren haast ongewijzig­d.

Uit de statistiek­en blijkt ook dat het Nederlands­talig onderwijs in Brussel sneller groeit dan het Franstalig onderwijs, al is dat met meer dan 80 procent veel ruimer vertegenwo­ordigd.

 ?? © amg ?? populair.
© amg populair.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium