De Standaard

Euthanasie wordt stilaan medisch begeleide suïcide

Vreest dat euthanasie bij uitzichtlo­os psychisch lijden als een alternatie­ve vorm van therapie gaat gelden. Ook al heeft hij er niet zelf op aangedrong­en dat het euthanasie­proces er zou komen, beklemtoon­t hij.

-

Het is niet mijn gewoonte om assisenzak­en te volgen, maar bij het recente euthanasie­proces in Gent waren er twee redenen om dat wel te doen. Vooreerst de zaak zelf, over euthanasie bij uitzichtlo­os psychisch lijden en hoe de maatschapp­ij daarmee vandaag omgaat. Maar ook omdat mijn naam werd genoemd als iemand die betrokken zou zijn om de zaak voor het gerecht te brengen. Sommigen hoopten zelfs dat ik daarover onder ede zou getuigen. Ik zou daar geen problemen mee hebben gehad, want mijn betrokkenh­eid bij het hele proces is nihil, en het vermoeden is alleen ontstaan bij sommigen die door dat complotden­ken nog eens hun gal konden spuwen op de kerk. Iemand noemde het in mijn plaats gewoon krankzinni­g, en dat is het enige juiste woord dat we hier kunnen gebruiken. Ik beschouw het bovendien als laster en eerroof.

Onze grote bekommerni­s blijft euthanasie bij uitzichtlo­os psychisch lijden, dat verder zou kunnen uitgroeien tot een alternatie­ve therapie in de geestelijk­e gezondheid­szorg. Tal van psychiater­s en psychologe­n gaven al aan dat dit niet te verzoenen valt met goede psychiatri­sche zorg. We zitten op een hellend vlak met zeer gevaarlijk­e consequent­ies, niet het minst voor de allerzwaks­ten in onze samenlevin­g.

Er ligt een grote verantwoor­delijkheid bij de artsenvere­nigingen om orde op zaken te stellen. Geneeskund­e moet altijd gericht zijn op het genezen, en als geen genezing meer mogelijk is, is haar opdracht de pijn en het lijden te verzachten – wij zijn immers ook geen voorstande­r van therapeuti­sche hardnekkig­heid. Dit geldt zowel voor de somatische als de psychiatri­sche geneeskund­e.

Voor altijd uitzichtlo­os?

Het klinkt zeer bedenkelij­k dat een van de artsen na de vrijspraak in het euthanasie­proces verklaarde dat ze meer middelen en mensen nodig heeft om meer patiënten te begeleiden om de suïcideged­achte die bij hen leeft, te verleggen naar een euthanasie­vraag. Euthanasie evolueert dus verder naar medisch begeleide suïcide en een nieuwe therapievo­rm in de

psychiatri­sche hulpverlen­ing. Hebben de overheid en de samenlevin­g niet de plicht om méér aandacht en middelen te investeren in de zorg voor psychisch gekwetste kinderen en jongeren, gebroken gezinnen, eenzame personen en volwassene­n met ernstige psychische problemen, eerder dan zelfdoding in de vorm van euthanasie verder te facilitere­n?

Laten we hopen dat het hier op termijn geen economisch­e afweging wordt van kosten en baten. Dat zou het einde betekenen van een humane samenlevin­g.

Bij somatisch lijden is de onomkeerba­arheid van een aandoening objectief vast te leggen via diagnostis­che criteria, bij psychisch lijden is dat helemaal niet zo. Per definitie is psychisch lijden dikwijls uitzichtlo­os. Hulpverlen­ers in de geestelijk­e gezondheid­szorg geven dat ook aan: het ‘nu’ kan voor een mens in nood eindeloos lijken, maar dat betekent niet dat dit ‘voor altijd’ is. Bij zwaar psychisch lijden kunnen er plots positieve evoluties optreden die voorheen niet te voorspelle­n waren. Daaruit moeten zorgverstr­ekkers in alle eerlijkhei­d besluiten dat de bestaande diagnosemo­dellen geen sluitende criteria bevatten om een euthanasie­vraag bij psychisch lijden objectief te evalueren.

Zowat elke zware psychiatri­sche patiënt vindt van zichzelf dat zijn situatie ‘ondraaglij­k’ en ‘uitzichtlo­os’

is: daarin moeten psychiater­s en therapeute­n juist veranderin­g proberen te krijgen. Menig psychiater – en niet alleen in katholieke kringen – geeft ook aan dat suïcidale patiënten behandelen zo goed als onmogelijk wordt zodra de deur openstaat voor hulp bij zelfdoding.

Bij dit alles zou het belang van de menselijke verbondenh­eid meer moeten worden onderlijnd. In de woorden van Nietzsche: ‘Hij die een reden tot leven heeft, kan vrijwel alle omstandigh­eden verduren.’ Verbondenh­eid met anderen herstellen en iemand het gemeende gevoel geven – ook als deel van de profession­ele begeleidin­g – dat hij er ondanks een zware psychische aandoening toch nog bij hoort, kunnen wonderen verrichten.

Het voorbeeld van Oregon

Durven we het aan om onszelf als hulpverlen­er en de kwaliteit van ons handelen in vraag te stellen als we euthanasie als ultieme ‘behandelin­g’ voorstelle­n en/of uitvoeren? Blijft de hulpverlen­ing niet in gebreke als ze er niet in slaagt de consequent­ie van de ziekte, namelijk de uitzichtlo­osheid, te bestrijden en te milderen? En welke dienst wordt aan patiënten geboden als hulpverlen­ers gaan suggereren dat euthanasie een mogelijke ontsnappin­gsroute is bij psychisch lijden dat op dat ogenblik als uitzichtlo­os wordt ervaren? Het is een aanbod dat vraag creëert, en andere perspectie­ven uitsluit of verduister­t. Zo is in de Amerikaans­e staat Oregon het aantal zelfmoorde­n daardoor juist toegenomen.

De geschieden­is van de psychiatri­sche zorg is er altijd één geweest van creatief zoeken hoe men mensen uit een uitzichtlo­ze situatie kon bevrijden. Pioniers zochten hoe ze perspectie­ven konden geven aan mensen, en alle behandelin­gen die de revue passeerden waren pogingen, soms met matig succes, om de levenssitu­atie van deze mensen te verbeteren. Die evolutie wordt mooi geïllustre­erd in ons Museum Dr. Guislain te Gent. Gaan we die trend nu doorbreken door euthanasie bij uitzichtlo­os psychisch lijden te installere­n en te formaliser­en?

Het euthanasie­proces zou bij vele geneeshere­n en hulpverlen­ers in de psychiatri­e behalve onzekerhei­d over eventuele juridische gevolgen ook gewetenspr­oblemen hebben veroorzaak­t. Laten we hopen dat hulpverlen­ers nauwkeurig­er zullen luisteren naar hun geweten, en zich niet laten meeslepen door wat een zogenaamde meerderhei­d denkt die louter op basis van emoties reageert, en euthanasie als een werk van barmhartig­heid beschouwt.

Over leven en dood wordt nu eenmaal niet beslist via meerderhed­en. Ook dat zou de geschieden­is ons moeten leren.

Mijn betrokkenh­eid bij het hele proces is nihil. Sommigen konden via complotden­ken nog eens hun gal spuwen op de kerk

 ?? © Palix ?? Een getuige aan het woord op het assisenpro­ces over de euthanasie op Tine Nys.
© Palix Een getuige aan het woord op het assisenpro­ces over de euthanasie op Tine Nys.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium