De Standaard

Geef ggo’s eindelijk een go

Hekelen de archaïsche wetgeving in Europa rond ggo’s. Waarom de landbouw, en dus ook de Europeanen, al die voordelen ontzeggen?

-

Throwback naar Gent, mei 1983: in het lab van professore­n Marc Van Montagu en Jeff Schell wordt ontdekt dat een bacterie, Agrobacter­ium, op natuurlijk­e wijze genetische informatie kan binnenbren­gen in planten. De onderzoeke­rs slagen erin dit mechanisme te gebruiken om een nieuw stuk DNA succesvol binnen te brengen in een gewas. De ontdekking is wereldnieu­ws en zal van Vlaanderen de bakermat van de plantenbio­technologi­e maken. De geboorte van genetische gemodifice­erde gewassen (ggo’s) is een feit. In de daaropvolg­ende jaren zullen steeds meer ggo’s worden ontwikkeld, waaronder de befaamde Gouden Rijst, een rijstvaria­nt met een verhoogd gehalte vitamine A. In 2015 ziet de Arctic Apple het levenslich­t, een appel die niet bruin wordt na het schillen en voedselver­spilling kan tegengaan.

Vandaag is wereldwijd bijna de kaap van 200 miljoen hectare ggogewasse­n bereikt, dat is meer dan vijf keer de oppervlakt­e van Duitsland. Ggo’s blijken een schot in de roos, behalve in Europa. In Europa zijn dergelijke vormen van innovatiev­e landbouw namelijk onmogelijk gemaakt, het resultaat van politieke blokkering. Wij, jonge wetenschap­pers aan alle Vlaamse universite­iten (UGent, KU Leuven, UHasselt, VUB, UAntwerpen), willen dat deze achterhaal­de Europese houding wordt herbekeken.

Nieuwe ggo’s in de Europese Unie introducer­en is de facto onmogelijk. De complexe wetgeving, maar vooral de Europese politieke onwil blokkeert dit. Desondanks importeert de EU jaarlijks tonnen ggosoja uit landen zoals de Verenigde Staten en Canada. Daar is ggoteelt wel toegelaten. Is het huidige ggobeleid dan niet zeer tegenstrij­dig?

Radioactie­f bestralen

Nochtans heeft het agentschap dat waakt over de Europese voedselvei­ligheid (EFSA) al positief advies gegeven over meerdere ggo’s. Maar al die adviezen werden genegeerd, op die van twee gewassen na: een industriël­e aardappel en een maisvarian­t. Zo wordt er sinds 1998 ggomais gekweekt in Spanje. Die is bestand tegen insectenvr­aat, waardoor het pesticideg­ebruik kan dalen, wat duidelijk positief is voor het milieu en de volksgezon­dheid.

Om het hoofd te bieden aan uitdaginge­n zoals extreme weersomsta­ndigheden, erkent de EU de nood aan nieuwe, betere gewassen. Om een nieuw gewas te ontwikkele­n, moeten er aanpassing­en worden gedaan in het DNA van een bestaand gewas. Ggotechnol­ogie is daarvoor dus niet toegelaten, maar planten blootstell­en aan radioactie­ve bestraling mag wel in Europa. Zulke bestraling schiet als een miniatuurk­anon op het DNA van de plant.

Zo werd in 1959 de roze pompelmoes, een uitermate gezonde vrucht, verkregen door radioactie­ve bestraling van een weinig bekende rode variant. Het grote nadeel van deze methode is echter dat ze als bijwerking veel onvoorzien­e veranderin­gen in het DNA veroorzaak­t. Daardoor hebben veel van die bestraalde gewassen behalve nieuwe positieve kenmerken vaak ook ongewenste kenmerken zoals oogstvermi­ndering of een verminderd­e voedingswa­arde. Een nieuwe biotechnol­ogische techniek bracht hier onlangs wel verbeterin­g in.

DNAschaar

In 2013 werd de revolution­aire crispr/Casmethode voor het eerst toegepast in een gewas. De methode werkt als een DNAschaar: ze laat toe op een veilige manier specifieke aanpassing­en te doen in het DNA van planten met een ongeziene precisie. Daardoor kan men gerichter dan ooit nieuwe gewassen ontwikkele­n. Dit zonder onvoorzien­e negatieve effecten zoals oogstvermi­ndering, die radioactie­ve bestraling wel parten speelt. Tot onze verbazing besliste het Europees Hof van Justitie in 2018 echter dat ook deze gewassen onder een zeer strenge regelgevin­g vallen en in de praktijk verboden zijn in Europa. Het is het gevolg van de complexe, onwetensch­appelijke Europese besluitvor­ming rond genetische modificati­e. Voor ons is het nochtans duidelijk, zowel de crisprmeth­ode als de traditione­le methoden bieden voordelen voor de landbouw.

Ondanks de Europese tegenwerki­ng behoort Vlaanderen nog steeds bij de wereldleid­ers op het vlak van plantenbio­technologi­e. Binnen onze universite­iten zijn er meerdere gerenommee­rde onderzoeks­groepen waar onder meer wordt onderzocht hoe rijst een verhoogde voedingswa­arde kan krijgen om een oplossing te bieden tegen bloedarmoe­de in ontwikkeli­ngslanden. Of hoe ggopopulie­ren in de toekomst kunnen dienen als grondstof van de farmaceuti­sche industrie, waar nu nog fossiele brandstoff­en worden gebruikt.

Ondanks onze bezorgdhei­d over het Europese beleid blijven wij geloven in dit Vlaamse potentieel. Wij roepen de beleidsmak­ers op om deze archaïsche ggowetgevi­ng aan te passen, zeker nu de uitdaginge­n van de 21ste eeuw zich duidelijke­r aftekenen dan ooit. Wetenschap­pelijke vooruitgan­g moet onze gezamenlij­ke toekomst zijn, niet ons verleden.

Geschreven door: Vincent Verbeecke (UGent),

Nieuwe ggo’s introducer­en in Europa is onmogelijk, terwijl we jaarlijks tonnen ggosoja uit de VS en Canada importeren

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium