De Standaard

Als we verhuizen, moeten de centen meekomen

-

PIETER VAN HERCK steunt het idee van een bypass voor de Belgische gezondheid­szorg. Maar we mogen niet vergeten: wie betaalt, bepaalt.

De feiten: de levensverw­achting in Vlaanderen, Brussel en Wallonië loopt verder uit elkaar. Sociaaleco­nomische factoren raken maar niet doeltreffe­nd aangepakt in Brussel en Wallonië, en ook de levensstij­l verschilt. Dat weerspiege­lt zich in een ander zorgbeleid, met haar keuzes en verwachtin­gen. Franstalig België is veel meer dan Vlaanderen blijven steken in een model waarin het ziekenhuis centraal staat, een van ‘brandjes blussen’, extra gecomplice­erd door verouderde publiekpri­vate tegenstell­ingen en een nog veel verzuilder zorglandsc­hap. We leven anders op het vlak van tandzorg, screening, vaccinatie, spoedgeval­len, zovoort.

Het ‘samenwerki­ngsmodel’ tussen acht à negen betrokken ministers werkt niet, wegens verschille­nde politieke agenda’s, polariseri­ng en het naar elkaar doorschuiv­en van kosten. ‘Een institutio­neel onvermogen’, noemt exRizivtop­man Ri De Ridder dat in zijn boek. Ook Jan De Maeseneer duidde de complexe en gefragment­eerde bevoegheid­sverdeling aan als een van de oorzaken voor het vierkant draaien van onze zorg (‘Een bypass voor België’, DS 25 februari). geneesmidd­elengebrui­k,

Rode cijfers

en

We zijn op een moment gekomen dat we het systeem in zijn geheel moeten hertekenen om de rode cijfers, oplopende supplement­en, budgetover­schrijding­en, verspillin­g en wachtlijst­en het hoofd te bieden. We schuiven dat nu al jaren voor ons uit, waardoor een grondige operatie zich aandient. Gezien de grote onderlinge verschille­n lossen we de versnipper­ing niet op door te herfederal­iseren. Wel door welzijn en zorg in één keten samen te brengen binnen elk landsdeel. Het kan niet langer dat één landsdeel de hakken in het zand zet als het gaat over broodnodig­e structurel­e hervorming­en voor bijvoorbee­ld ziekenhuis­financieri­ng of honoraria, en zo andere landsdelen blokkeert.

Tot hier zit Voka nog ongeveer op dezelfde lijn als De Ridder of De Maeseneer. Maar wij willen het beleid zo dicht mogelijk bij de burger. Idealiter wordt alles van zorg geregional­iseerd, behalve dan onderzoek naar zeldzame ziekten en het geneesmidd­elenbeleid. De ideale beleidsaan­pak daarvan overstijgt de landsgrenz­en en verschuift dus het best naar de EU.

In tegenstell­ing tot De Maeseneer vinden we dat ook de financieri­ng van de zorg en de Rizivterug­betalingsm­echanismen (behoudens geneesmidd­elen) moeten overgeheve­ld worden. Want wie betaalt, bepaalt. De centen moeten mee verhuizen als we elk landsdeel echt verantwoor­delijkheid willen geven, inclusief terugverdi­eneffecten als beloning voor het gevoerde beleid.

Ook al zijn we het steeds meer eens over de nood aan regionalis­ering, dan nog bestaat er een groot risico dat de inhoudelij­ke logica zoek raakt in eindeloze discussies over gemeenscha­ppen versus gewesten als

Elk type regionalis­ering moet aangegrepe­n worden als een extra momentum om welzijn en zorg in Brussel op orde te stellen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium