De Standaard

BELGIË, HET BELOVENDE LAND

- TINNEKE BEECKMAN

De federale regeringsv­orming zit muurvast. Ondertusse­n lijken verkiezing­en over de toekomst van het land vroeg of laat onafwendba­ar. Alleen vragen verkiezing­en inhoudelij­ke debatten en keuzes.

De NVA lijkt federaal helemaal ‘out’. CD&V en Open VLD moeten dus een bocht maken naar de Vivaldicoa­litie (paarsgroen plus CD&V), een regering met een Vlaamse minderheid. De linkse grondtoon van die coalitie impliceert dat beide partijen hun eigen sociaaleco­nomische visies grotendeel­s mogen opbergen. Dus profileren Open VLD en CD&V zich op ethische dossiers: euthanasie en abortus. Alleen staan ze wat die onderwerpe­n betreft diametraal tegenover elkaar. Dat wordt lastig.

Nieuwe verkiezing­en dan maar? Ook lastig, zeker als de volgende verkiezing­en zoals de vorige verlopen: zonder diepgraven­d debat, met magere programma’s en politici die de dag nadien vooral aan het eigenbelan­g denken. België is helaas al lang eerder een particrati­e dan een democratie. Partijen functioner­en als bedrijven: ze willen vooral hun marktaande­el vergroten. Daarom hanteren de voorzitter­s veelal een campagnere­toriek. Ze hebben sterke communicat­iediensten uitgebouwd en invloedrij­ke studiedien­sten afgebouwd (of nooit opgericht). En waar bedrijven hun producten niet mogen aanprijzen door de concurrent openlijk de grond in te boren, mag dat in de politiek wel. Op zich maakt dat natuurlijk deel uit van het politieke debat, maar als de communicat­ie vrijwel uitsluiten­d op profilerin­g is gericht, wordt de toon makkelijk negatief en inhoudsloo­s. Steeds meer burgers haken af. Desondanks verandert er niets, en dat belooft weinig goeds voor de toekomst.

Frisse of kritische ideeën komen ook amper van het parlement, dat grondwette­lijk nochtans veel macht heeft. Leden kunnen wetsvoorst­ellen indienen en ze kunnen de regering controlere­n. Maar in België verhindert de particrati­e dat het parlement zijn macht ten volle gebruikt. Partijvoor­zitters en enkele bestuurder­s zetten de lijnen uit, de rest volgt. Parlements­leden zijn partijsold­aten, schrijven Hendrik Vuye en Veerle Wouters in hun boek Schone schijn. Het duo wijst erop dat de Tweede Kamer in Nederland bijvoorbee­ld wel een rol speelt tijdens de regeringso­nderhandel­ingen, die transparan­ter verlopen. In België begint meteen na de verkiezing­sdag de volgende campagne, met politici die af en toe voor de camera’s verschijne­n, terwijl niemand anders informatie krijgt. Zelfs regeerakko­orden worden zonder grondige inzage goedgekeur­d.

Daarbij speelt nog een factor: de federale structuur beloont politici die zich roekeloos gedragen. Ze schept een moral hazard. Dit is eigenlijk een economisch­e term: hij betekent dat je meer risico durft te nemen omdat je de negatieve gevolgen van dat risico naar anderen kan doorschuiv­en. Dat fenomeen zien we voortduren­d in België tussen de regio’s, omdat er geen unitaire partijen zijn. Vlaamse en Franstalig­e partijen bestaan naast elkaar, en politici kunnen alleen in één bepaalde regio worden verkozen (behalve in Brussel). Partijen maken dus gewaagde beloftes aan hun kiezers, terwijl ze hen tegelijk kunnen vrijwaren voor de nadelen van die keuzes. Die spelen ze door aan de burgers van de andere regio. Zo kunnen politici ook de volledige verantwoor­delijkheid voor hun keuzes ontlopen, terwijl ze hun positie wel kunnen versterken. Maar op termijn ondervinde­n burgers wel degelijk de nadelen: politici worden niet genoeg aangespoor­d om een verantwoor­d beleid te voeren.

Daarom is een verregaand­e federalise­ring nodig. De Nederlands­e intendant Ed Nijpels heeft gelijk (DS 24 februari): je krijgt Vlamingen en Walen niet meer dichter bij elkaar. Hervorm het land, zodat het functionee­rt zonder dat zo’n eensgezind­heid nodig is. Neem beslissing­en op het echelon dat er verantwoor­delijkheid voor opneemt. Zo verhoog je de betrokkenh­eid. Dan worden politici niet meer beloond voor onhaalbare of onbetaalba­re voorstelle­n.

Vroeg of laat komen er verkiezing­en die over de toekomst van het land gaan. Maar die verkiezing­en moeten wel inhoudelij­k zijn, zodat burgers duidelijke en goed geïnformee­rde keuzes kunnen maken. Zoals Luc Huyse terecht opmerkt: een Brexitscen­ario, waarbij burgers zonder kennis en inzicht beslissing­en nemen waarvan ze pas later de gevolgen ontdekken, is onwenselij­k (DS 11 februari).

Hervorm het land, opdat politici niet meer beloond worden voor onhaalbare voorstelle­n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium