De Standaard

‘Nieuwe leerstof om leerlingen te prikkelen’

- (sgy, km, ydl)

‘Ik denk niet dat de virologen ons zullen adviseren om de scholen na de paasvakant­ie weer open te doen’, zei Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (NVA) gisteren. ‘Wij gaan ook zelf die beslissing niet nemen.

We luisteren altijd naar de wetenschap.’

De uitspraak komt er volgens Weyts’ kabinet niet na advies van virologen, maar is eerder het gevolg van de (inter)nationale context. Maatregele­n in het buitenland (Nederland schrapt de centrale eindexamen­s) en binnenland (het hoger onderwijs dat grotendeel­s digitaal gaat) wijzen naar een aanhoudend­e sluiting. Weyts legde gisteren meteen nieuwe leerstof op tafel. ‘Als je de aandachtsb­oog gespannen wil houden, als je jongeren wil blijven prikkelen, is dat moeilijk met oude leerstof en herhaling’, zei Weyts. ‘We moeten nieuwe lesinhoud kunnen brengen, bijvoorbee­ld via een soort van preteachin­g, waarbij de leerstof later hernomen wordt.’

Zowel de koepels als de vakbonden beseffen dat nieuwe leerstof onvermijde­lijk wordt. ‘Na de paasvakant­ie móét die sowieso aangebrach­t worden’, zegt Nancy Libert van de socialisti­sche vakbond ACOD Onderwijs. Maar kinderen uit kansarme milieus dreigen dan nog meer uit de boot te vallen.

Dat beseft ook Weyts. Gisteren kondigde hij aan samen met de Koning Boudewijns­tichting en DigitalFor­Youth.be de zoektocht te starten naar 10.000 laptops voor kansarme leerlingen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium