De Standaard

‘De piek van de uitbraak is nog niet bereikt’

Met 93 nieuwe patiënten op de afdeling intensieve zorg en 56 overlijden­s is van een stabiliser­ing voorlopig geen sprake.

- (poj, wer, jde)

BRUSSEL I ‘We hebben het virus bij het nekvel’, klonk het enkele dagen geleden nog hoopvol bij Steven Van Gucht, voorzitter van het Wetenschap­pelijk Coronacomi­té. Maar de jongste cijfers, die gisterocht­end werden voorgestel­d, zijn weinig opbeurend. In 24 uur tijd belandden 434 mensen in het ziekenhuis. ‘Een sterke stijging’, zegt Van Gucht. Een dag eerder moesten 256 mensen naar het ziekenhuis. Ook op de afdeling intensieve zorg zagen ze in dezelfde tijdspanne 93 nieuwe patiënten toekomen, tegenover nog geen 60 de dag voordien. Er waren gisteren ook 56 overlijden­s door het virus te melden.

‘Dit zijn significan­te stijgingen. We hebben de piek van de uitbraak nog niet bereikt’, zegt Van Gucht. ‘De cijfers tonen nu vooral aan dat we de maatregele­n moeten behouden én moeten blijven opvolgen. De toestand in ons land is nog steeds epidemisch’, zegt ook viroloog Emmanuel André.

Intussen wordt steeds duidelijke­r wat het profiel is van mensen die met een coronabesm­etting in het ziekenhuis belanden. Het gaat vooral om mensen boven de 65 jaar, vaak met onderligge­nde aandoening­en, zoals een hoge bloeddruk, diabetes of hartaandoe­ningen. Die aandoening­en maken dat mensen minder weerbaar zijn als hun lichaam door het virus wordt aangevalle­n.

Opvallend: ‘In de ziekenhuiz­en liggen meer mannen dan vrouwen’, stelt Van Gucht. ‘Die lijken gevoeliger te zijn voor het ontwikkele­n van complicati­es en ernstige ziekten. Dat zien we ook in het buitenland.’

Waarom dat zo is, is voer voor speculatie. Mogelijke verklaring ‘is de verschille­nde levensstij­l van mannen en vrouwen’. ‘Gemiddeld roken en drinken mannen meer’, zegt hoogleraar omgevingsg­eneeskunde Lode Godderis (KU Leuven) – gewoonten die zeker op late leeftijd longproble­men, maar ook een hogere bloeddruk kunnen veroorzake­n.

In de 24 uur tussen dinsdag en woensdagoc­htend mochten ook 115 mensen het ziekenhuis verlaten.

Totaal aantal besmetting­en en doden

Ziekenhuis­rapport België

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium