De Standaard

‘Als de curve straks niet afbuigt, hebben wij een probleem’

Limburg wordt het hardst getroffen door corona. In het Hasseltse Jessa Ziekenhuis is de tol hoog, ook voor wie op intensieve zorg werkt. ‘Velen zullen denken: wat heb ik gedaan, wat heb ik gezien?’

- VAN ONZE REDACTEUR KASPER GOETHALS FOTO’S FRED DEBROCK

HASSELT I Gisterenmi­ddag, het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Een dokter op de intensieve zorg steekt zijn arm triomfante­lijk in de lucht. Hij heeft net een mensenleve­n gered. Kort jubelt de jongeman bij zijn collega’s aan de centrale tafel. ‘Kijk naar zijn hartslag: de lieve man in die kamer blijft leven.’ De ontlading is groot, maar duurt maar een paar seconden. Andere patiënten eisen meteen weer alle aandacht op.

In het ziekenhuis liggen ondertusse­n 22 patiënten met covid19 op intensive care. In deze vleugel liggen er twaalf. Vanaf twee schermen aan de centrale desk volgen verplegers hen op. Op videobeeld­en zien ze de patiënten liggen. Hun hartslag en andere parameters volgen ze op een ander scherm. Er zijn mannen en vrouwen, tachtigers en veertigers. Sommigen zijn wakker, anderen liggen onder sedatie aan een beademings­machine. De sfeer is gespannen. Het personeel hier draait nu al vaak extra shiften. Alles is onder controle, zegt iedereen, maar de angst dat het moeilijkst­e nog moet komen, is voelbaar. Enkele patiënten liggen zestien uur aan een stuk op hun buik, in een laatste poging om de beademing beter te laten verlopen terwijl hun lichaam tegen het nieuwe coronaviru­s vecht.

Paddenstoe­l op kaart

Eerder op de dag, halfnegen ’s ochtends. Hoofdarts Dirk Ramaekers spreekt de crisisverg­adering van artsen en coördinato­rs toe. Die komt drie keer per week samen als een soort war room in spannende tijden. ‘De verhoopte knik in de curve, die zien wij hier helemaal nog niet.’ Limburg is zwaar getroffen door de pandemie, meer nog dan Brussel, Brabant en het zuiden van Antwerpen. ‘Op het kaartje van Vlaanderen zie je rechts een paddenstoe­l’, wijst Ramaekers naar de powerpoint­presentati­e achter hen. ‘Dat zijn wij.’ Jessa is een van de grote ziekenhuiz­en van Limburg, er komen 200.000 patiënten per jaar, verspreid over drie locaties.

Van de 22 patiënten met covid19 op intensieve, worden er 17 beademd. Vandaag neemt dat aantal wellicht weer toe. Jessa heeft 40 plaatsen voor covid19pat­iënten op intensieve, die limiet komt stilaan in zicht. ‘We zijn goed georganise­erd en kunnen de toevloed voorlopig goed aan. Veel patiënten genezen, waardoor er ook plaatsen vrijkomen, maar als de curve binnen de week niet afbuigt, hebben we een probleem. Patiënten blijven soms twee, drie weken op intensieve, tijdens de piek blijft het lang druk.’

Ramaekers neemt ons de hele voormiddag mee op een rondleidin­g langs cruciale afdelingen, waaronder de spoed, een longafdeli­ng en twee vleugels van intensive care. Hij wandelt snel en krijgt voortduren­d telefoons.

 ??  ??
 ??  ?? het moeilijkst­e nog moet komen, is voelbaar.
het moeilijkst­e nog moet komen, is voelbaar.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium