De Standaard

Zoeken naar compensati­e werknemers supermarkt­en

Vakbonden en werkgevers zoeken krampachti­g een vergelijk over de beloning van het personeel in de supermarkt­en.

- Verschille­nde winkelkete­ns hebben al het initiatief genomen om VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I Na de maatregele­n voor tijdelijk werklozen en voor wie inkomensve­rlies leed, woedt nu een andere discussie. De kwestie gaat over beloningen voor wie nog werkt. In de supermarkt­sector leidt dat tot spanningen tussen werkgevers en werknemers. Verschille­nde winkelkete­ns hebben zelf het initiatief genomen om hun personeel te belonen voor de geleverde inspanning­en tijdens de coronacris­is. Dat ging van kortingsbo­nnen, een klantenkaa­rt, extra verlof, een financiële toeslag tot en met een aanpassing van de winkeluren.

Zo gaf Delhaize een klantenkaa­rt aan zijn werknemers waarmee ze 25 procent korting kregen: per 4 euro aankopen, 1 euro gratis. Op vrijdag sloot de winkel een uur vroeger. Lidl ging nog een stapje verder, met kortingsbo­nnen waarbij er 1 euro korting was per 3 euro aankoop, en sloot zijn winkels elke dag een uur vroeger. Carrefour bood extra verlofdage­n aan. Colruyt was dan weer niet van plan om de winkeluren aan te passen, maar is wel intern in overleg over compensati­e voor de medewerker­s.

‘Kleine borrelnoot­jes’

De vakbonden vragen van de werkgevers een eenduidig pakket. Ze zetten niet in op geld, maar op vakantieda­gen. Meer vakantieda­gen voor wie hard gewerkt heeft, in de vorm van al vrij snel op te nemen recuperati­edagen. En ze willen af van winkelopen­ingen op zondag – iets waar ze altijd een koele minnaar van geweest zijn.

Dat laatste ligt bij de handelsfed­eratie Comeos gevoelig. Comeos legde gisteravon­d een compromist­ekst op tafel waar wel wat recuperati­etijd in zit, maar minder dan de vakbonden willen en ook inzake winkeluren de toegevinge­n veel minder ver gaan. De vakbonden reageerden op het voorstel door te zeggen dat ze een tegenvoors­tel zullen indienen. Ze vinden het voorstel van Comeos te veel ‘kleine borrelnoot­jes’.

Het Verbond van Belgische Ondernemin­gen (VBO) waarschuwt dan weer voor een gevaarlijk opbod. Volgens hen is het illusoir te denken dat je één groep een extraatje kan geven zonder dat een andere groep al snel hetzelfde vraagt. Boven op de grote kosten van de maatregele­n voor wie getroffen werd, dreigen grote kosten om mensen die het werk nog doen gelukkig te houden, vindt het VBO. De vakbonden vinden dat er te weinig aandacht is voor een veilige werkomgevi­ng. Werkgevers zouden ook te veel maatregele­n nemen zonder overleg.

Na de golf aan maatregele­n voor inactieven neemt de druk toe iets te doen voor wie nog moet werken

 ?? © Kristof Vadino ?? hun personeel te belonen.
© Kristof Vadino hun personeel te belonen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium