De Standaard

Wie kan afstuderen, moet dat ook na 1 oktober kunnen

De universite­iten en hogeschole­n leggen een nooddecree­t op tafel. Dat moet een verlenging van het academieja­ar voor sommige studenten mogelijk maken.

- VAN ONZE REDACTEUR KLAAS MAENHOUT

Professor Diana De Graeve van de Universite­it Antwerpen geeft in een lege aula

BRUSSEL I De vijf universite­iten en dertien hogeschole­n in Vlaanderen vragen in een gemeenscha­ppelijke tekst een nood of overmachtd­ecreet aan Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (NVA). ‘In oorlogstij­d wordt vaak overmacht ingeroepen’, zegt Herman Van Goethem, rector aan de UAntwerpen. ‘Dat is wat wij ook doen. We willen alle mogelijke obstakels wegwerken. Het is veiliger om ons op alle hypotheses voor te bereiden. Dat moet vanaf nu. Wachten tot mei is veel te riskant, voor de studenten en het onderwijsp­ersoneel.’

Voor er in het hoger onderwijs knopen doorgehakt worden met betrekking tot stages, practica en examens, moeten de hogeschole­n en universite­iten ook juridisch ingedekt zijn om claims en beroepen van studenten te pareren. De creatieve oplossinge­n die uitgewerkt worden in de coronacris­is, botsen namelijk met de bestaande regelgevin­g. ‘Daarvoor zijn verschille­nde aanpassing­en nodig in de onderwijsc­odex’, zegt Koen Verlaeckt, secretaris­generaal van de Vlaamse Interunive­rsitaire Raad (Vlir). ‘We moeten zorgen dat er geen rechtsonze­kerheid ontstaat.’ Het basisidee is om studieduur­verlenging te vermijden.

ECTSfiche

De instelling­en leggen twee zaken op tafel. ‘We willen het academieja­ar voor bepaalde groepen kunnen verlengen’, zegt Joris Hindryckx, voorzitter van de Vlaamse hogeschole­nraad (Vlhora). Die maatregel zou enkel gelden voor studenten die kunnen afstuderen, en is dus niet generiek. ‘Het gaat om groepen die door overmacht niet in staat zullen zijn hun diploma voor 1 oktober te behalen.’ Enkele voorbeelde­n zijn: studenten die zwaar ziek zijn en daardoor twee vakken niet kunnen volgen, leerlingen van wie een fysieke stage niet afgewerkt kan worden, enzovoort.

‘We hopen dat we dat zo weinig mogelijk nodig hebben, maar we willen niet dat die mensen op 1 oktober hun studiepunt­en verliezen, opnieuw inschrijvi­ngsgeld moeten betalen en pas maanden later kunnen afstuderen.’

Daarnaast willen de universite­iten en hogeschole­n ook dat de zogenaamde ECTSfiches gepasseerd worden met het nooddecree­t. De ECTSfiches zijn documenten waarmee studenten geïnformee­rd worden over de inhoud van een bepaald opleidings­onderdeel. ‘Maar het is ook een zogenaamd contract dat per vak gesloten wordt met de leerlingen’, aldus Hindryckx.

In die fiches staat op welke manier geëxaminee­rd wordt, hoeveel contacture­n er zijn of hoeveel stageuren verplicht zijn. ‘Dat moet in de huidige situatie aangepast worden.’ Dat voorstel is wel generiek: het geldt voor elk vak aan een universite­it of hogeschool.

De hogeschole­n en universite­iten zitten vandaag met minister

‘In oorlogstij­d wordt vaak overmacht ingeroepen. Dat is wat wij nu ook doen’

HERMAN VAN GOETHEM Rector UAntwerpen

‘In het huidige scenario zullen alleen de meest essentiële praktische vakken een fysiek examen hebben’

JORIS HINDRICKX

Voorzitter Vlaamse Hogeschole­nraad

Weyts samen. Het nooddecree­t zou voor de paasvakant­ie kunnen landen.

Elektronis­che examens

De Vlaamse hogeschole­n willen de examenperi­ode in de eerste zittijd maximaal gebruiken. Dat betekent dat de zomervakan­tie niet in het gedrang komt, maar dat studenten wel later examens zullen hebben. Andere jaren hebben veel hogeschool­studenten midden juni al hun laatste examen. Dat zal nu zeker eind juni of zelf de eerste week van juli zijn. ‘We willen het schooljaar, inclusief deliberati­es, afsluiten tussen 12 en 15 juli’, zegt Hindryckx.

De hogeschole­n gaan ook uit van elektronis­che examens. De universite­iten spreken zich daar voorlopig nog niet over uit. ‘De software bestaat al, en we gaan ook gebruikmak­en van Teams of Facetime. In het huidige scenario gaan alleen de meest essentiële praktische vakken een fysiek examen hebben – zoals elektromec­hanica.’ Voorts zetten de hogeschole­n maximaal in op alternatie­ve opdrachten, permanente evaluaties en assessment­proeven.

 ?? © Jan Van der Perre ?? online les.
© Jan Van der Perre online les.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium