De Standaard

Waar vindt de paasopvang plaats?

Gemeenten moeten halsoverko­p op zoek naar kinderopva­ng voor de paasvakant­ie. ‘We zullen de leerkracht­en echt nodig hebben.’

-

BRUSSEL I Waar kunnen we kinderen opvangen tijdens de paasvakant­ie? Die vraag proberen gemeenten in sneltempo te beantwoord­en. Sinds dinsdagavo­nd is het duidelijk dat ze opvang moeten verzekeren voor kinderen uit kwetsbare thuissitua­ties en kinderen met ouders die een essentieel beroep uitoefenen. Gemeenten moeten nu de puzzel leggen: voorzien ze zelf opvangplaa­tsen of proberen ze de scholen open te houden? Veel gemeenten gingen gisteren al in overleg met scholen. De komende dagen moeten ouders meer duidelijkh­eid krijgen.

‘Dit is een grote uitdaging voor gemeenten’, zegt Jan Vermeulen (CD&V), burgemeest­er van Deinze. ‘We zullen de leerkracht­en echt nodig hebben.’ In Deinze zouden alle scholen open kunnen blijven. Veel hangt af van de goodwill van directeure­n en leraren. ‘Maar ik merk wel dat die goodwill bestaat’, zegt Vermeulen. ‘Deze crisis brengt het beste in de mensen naar boven.’ De vakbonden benadrukke­n dat leerkracht­en nooit kunnen worden verplicht om te werken. ‘We hebben een duidelijke afspraak gemaakt’, zegt Nancy Libert van ACOD Onderwijs. ‘Voor leerkracht­en blijft de paasvakant­ie de paasvakant­ie.’ Libert kijk onder meer naar animatoren en jongeren die kunnen bijspringe­n.

Gescheiden contactbub­bels

Dat leerlingen in een ‘contactbub­bel’ moeten blijven, maakt de opvang zo complex. De richtlijn van de overheid zegt: de opvang van verschille­nde scholen op één plek organisere­n, is geen goed idee. ‘Virologen zeggen ons dat zoiets niet verstandig is’, klinkt het bij het kabinet van minister van Onderwijs Ben Weyts (NVA). Maar het gevolg is dat er veel meer opvangplaa­tsen en dus ook meer personeel nodig zijn. ‘Maar je kunt ook verschille­nde groepjes op één locatie brengen en ze strikt gescheiden houden’, suggereert het kabinet.

Vakantieka­mpjes en speelplein­werking gaan sowieso niet door. Gemeenten kijken daarom vooral naar de buitenscho­olse opvang (vaak door hen georganise­erd). Heel wat ouders hadden al paasopvang geregeld. Maar omdat ze niet in essentiële sectoren werken, hebben ze daar niet langer recht op. (sgy)

‘Leerkracht­en kunnen nooit verplicht worden om te werken. De paasvakant­ie blijft de paasvakant­ie’

NANCY LIBERT ACOD Onderwijs

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium