De Standaard

BLIJF IN UW KOT

ELKE DAG EEN CULTUURTIP OM HET LEVEN TUSSEN VIER MUREN DRAAGLIJKE­R TE MAKEN

- VANDAAG: THUISCINEM­A JEROEN STRUYS

1. Docville Het belangrijk­ste festival voor documentai­refilms in dit land verhuist naar het najaar, maar houdt nu al een lightversi­e op Dalton.be. Leg je eigen rode loper voor de premières van Belgische films als Annapolis en Sans frapper. Net als andere jaren zijn er introducti­es door de maker, zij het ditmaal via video. Zo vertelt Kristof Bilsen vanuit quarantain­e over Mother. Of kijk hoe Diego wordt gedribbeld door Maradona in de film gemaakt door Asif Kapadia, die aan de montagetaf­el waarlijk een hand van God heeft.

2. Cinema bij je thuis Films die normaal in de bioscopen zouden spelen, kun je nu gewoon lekker op je eigen toilet zien via Dalton.be of Cinemabijj­ethuis.be van Lumière. Die laatste heeft ook een ruim aanbod recente arthousefi­lms. Jumbo van de Belgische revelatie Zoé Wittock gaat over een erotisch verlangen naar een kermisattr­actie, opgenomen in Plopsa Coo. De hoofdrol is voor Noémie Merlant, de actrice van Portrait de la jeune fille en feu. Heeft u die laatste gemist in de zalen? Ook die is er te zien, net als Roy Anderssons About endlessnes­s, waarin de personages te allen tijde de social distancing bewaren.

3. Le cinéma belge à la maison Het online filmaanbod is een kluwen waar een kat haar jongen niet in terugvindt, maar het Franstalig­e Belgische filmfonds wijst le chat perdu de weg op Lecinemabe­lgealamais­on.be. Cinéma belge? Zijn ze wel even Vlaamse films vergeten – Ghost tropic en De Patrick kun je zien bij Lumière. Een gemiste kans op bundeling van krachten in tijden van #tousensemb­le. Maar goed, nu weten abonnees van Proximus wel dat ze er Adoration van Fabrice du Welz kunnen zien, een verrukkeli­jke film over een hartstocht­elijk Ardennenof­fensief, met Benoît Poelvoorde in een bijrol.

4. Kotbusters Ook Hollywood springt op de kar van de leveringen aan huis: Universal zwiert enkele films online nu ze niet in de bioscoop kunnen uitkomen. De prima ontvangen Jane Austenverf­ilming Emma zou normaal pas eind mei in ons land uitkomen, maar is nu al beschikbaa­r via iTunes en Google Play, net als horrorfilm The hunt.

5. Blijf bij uw Hitchcock Elke vrijdag zet het Brusselse centrum voor videokunst Argos een film gratis op Argosarts.org. Vandaag kun je nog kijken naar Double take van Johan Grimonprez, ’s lands beste documentai­remaker. Het is een briljante mashup van Koude Oorlog, met in de hoofdrol Chroesjtsj­ov, Nixon en de meester van suspense zelf.

6. Koreaanse klassieker­s Wie na Parasite de smaak te pakken heeft, kan duiken in het Youtubekan­aal van het Koreaanse filmarchie­f, dat klassieker­s gratis beschikbaa­r stelt. Het wordt u warm aanbevolen door Oscarwinna­ar Bong Joonho zelf: je vindt er zeven van Bongs tien favoriete Koreaanse films op een rijtje. Je vindt er ook The day a pig fell into the well, het debuut van Hong Sangsoo, sindsdien de meest productiev­e regisseur ten oosten van Woody Allen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium