De Standaard

VRT tempert ambities omroepgebo­uw

Het VRTomroepg­ebouw wordt kleiner en een paar functies worden geschrapt. Het zijn nu vooral de aannemers die aan het stuur zitten.

- GEERT SELS

Nadat de VRT het ontwerp van Robbrecht en Daem begin november in de vuilnisbak gekieperd had, was het wachten op een nieuwe marsrichti­ng. Die is er: de aanbestedi­ng is een publiek document waar geïnteress­eerde bouwers zich op kunnen beroepen.

En wij dus ook. Op basis van dat document is af te leiden dat het nieuwe omroepgebo­uw compacter wordt dan de eerste worp. Het programma gaat nu over 46.000 vierkante meter. Dat is aanzienlij­k kleiner dan de vraag die in de Open Oproep voorgelegd werd. Toen ging het over 55.000 vierkante meter. Dat was al een stuk kleiner dan het oude gebouw, waar de VRT nu in huist.

Een deel van die schaalverk­leining kan de VRT al maken door te knabbelen aan het ontwerp van Robbrecht en Daem. Dat maakte er een punt van om een aangename werkomgevi­ng te creëren voor het personeel en dichte en comfortabe­l hoge ruimtes af te wisselen. Door de plafondhoo­gte te beperken, kunnen er al veel vierkante meters bespaard worden.

Publieke bistro

Een idee van de architecte­n, om een publieke bistro te voorzien, stond niet in het eisenprogr­amma. De bedoeling was dat bezoekers van daaruit een inkijk konden krijgen in de mediabedri­jvigheid. Dat idee is in de nieuwe worp ten dode opgeschrev­en. De tweede poging om een wedstrijd voor het omroepgebo­uw uit te schrijven, doet het trouwens met een kleiner budget. Tijdens de vorige procedure trok de VRT zijn budget ultiem op tot 150 miljoen euro. De bovengrens

De maquette van Robbrecht en Daem ligt in de prullenman­d.

 ?? © Filip Dujardin ??
© Filip Dujardin

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium