De Standaard

Via deze nieuwe formule stevent de VRT af op een middleofth­eroadgebou­w

-

ligt nu op 140 miljoen. Daarvan is 15 miljoen bestemd voor de inrichting.

De nieuwe zoektocht naar een ontwerper verloopt niet meer via een architectu­urwedstrij­d. Vorige keer lanceerde de Vlaamse bouwmeeste­r een Open Oproep. Daar kwamen 64 bureaus op af, waaronder internatio­nale zwaargewic­hten als Zaha Hadid, OMA en Bjarke Ingels. De fine fleur van de Belgische architectu­urwereld tekende present. Aan dat brede palet met sterke persoonlij­kheden zal de VRT deze keer slechts een verre herinnerin­g overhouden. De omroep werkt deze keer met de formule van Design & Build. Daarbij dingen combinatie­s van aannemers en architecte­n naar een opdracht. Daar zal slechts een fractie van het aantal voorstelle­n uitkomen dat de Open Oproep opleverde. Aannemers werken liever met ‘makkelijke architecte­n’ dan met lastpakken. Aangezien de aannemers het voortouw nemen, staan het rendement en de budgetbewa­king van meet af aan hoog op de agenda.

Na het debacle van de Open Oproep zal een aannemer twee keer nadenken voor hij in zee gaat met een architect die risico’s neemt. Met een formule van Design & Build stevent de VRT regelrecht op middleofth­eroadarchi­tectuur af.

De raad van bestuur van de VRT heeft aangekondi­gd dat deze nieuwe procedure begeleid zou worden door de Vlaamse en de Brusselse bouwmeeste­r. Toen we hen contacteer­den, waren die nog niet op de hoogte. ‘We staan open voor overleg’, zegt Vlaams bouwmeeste­r Leo Van Broeck. ‘We wachten op informatie om te beslissen of we in de jury stappen of niet. Normaliter heeft een bouwmeeste­r vooraf inspraak in de procedure die hij begeleidt.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium