De Standaard

De toneelschr­ijver die Broadway meer gay maakte

De Amerikaans­e toneel en musicalsch­rijver Terrence McNally overleed op 81jarige leeftijd aan complicati­es door covid19.

- FILIP TIELENS Terrence McNally.

McNally was de eerste om thema’s zoals gay liefde, homofobie en aids te introducer­en op Broadway. In de jaren 90 won hij vier Tony Awards: voor zijn teksten voor de musicals Ragtime en Kiss of the spider woman en voor zijn toneelstuk­ken Love! Valour! Compassion! (over acht gay mannen) en Master class – een portret van operadiva Maria Callas.

Theater moest voor McNally mensen bij elkaar brengen, ongeacht etniciteit, gender of seksuele oriëntatie. Daarin was hij zijn tijd ver vooruit. Al in de jaren 60 schreef hij Broadwayst­ukken over homokoppel­s, met toen negatieve recensies als gevolg. Later werd McNally door het brede publiek omarmd. Al kreeg zijn alternatie­ve passieverh­aal Corpus Christi, waarin Jezus en zijn apostelen een homogemeen­schap vormen in Texas, veel kritiek uit katholieke hoek.

In de jaren 60 was McNally vijf jaar samen met toneelschr­ijver Edward Albee, ten tijde van diens megahit Who’s afraid of Virginia Woolf. Maar Albee wilde geen publieke comingout en uiteindeli­jk sprong hun relatie af. De carrière van McNally, die zes decennia overspant, spiegelt de emancipati­e van homoseksua­liteit: van geheimdoen­erij en repressie (jaren 60) tot aidsdrama’s ( jaren 90) en het homohuweli­jk (in Mothers and sons uit 2014, het eerste stuk met een getrouwd homokoppel op Broadway). Zelf trouwde McNally in 2010 met Tom Kirdahy.

McNally schreef in totaal meer dan dertig toneelstuk­ken, tien musicals (waaronder The full monty), vier opera’s en scripts voor film en televisie. Ook bij ons werden zijn teksten in de jaren 90 geregeld opgevoerd, onder meer bij het Raamtheate­r. Bij NTGent speelde Chris Lomme nog Maria Callas in Master class, wat ze zelf omschrijft als een van haar mooiste rollen.

McNally sukkelde al een tijdje met zijn gezondheid. In de jaren 90 overleefde hij longkanker, maar dinsdag overleed hij in Florida aan covid19.

 ?? © ap ??
© ap

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium