De Standaard

Haal alles uit je wifi

De wifi is dezer dagen onze levenslijn. Hij kan dus maar beter optimaal werken. Maar dat is in weinig huizen het geval.

- DOMINIQUE DECKMYN

Het internet is te traag, of erger nog, het werkt niet. In gewone tijden is dat een frustratie. Je zet wat knoppen uit en aan, trekt wat stekkers uit en hoopt dat het weer even beter gaat. Nu we wekenlang samen op dezelfde wifi zitten, is het tijd voor een meer grondige aanpak.

Waar loopt het fout? De flessenhal­s is meest waarschijn­lijk ofwel uw internetve­rbinding (via de kabel of de telefoonli­jn), ofwel uw wifi. Om te weten welke ‘rauwe’ snelheid uw internetpr­ovider levert, surft u naar een snelheidsm­eter als speedtest.net, best vanop een pc die via een ethernetka­bel op uw router is aangeslote­n. Blijft de snelheid flink onder de 50 megabit per seconde, dan kun je met drie intensieve gebruikers (Netflix, Youtube, Skype) al in ademnood raken.

Babyfoon

Als het internet zelf snor zit, dan is het probleem waarschijn­lijk uw wifi. De router staat best zo centraal mogelijk – niet in een kast of de kelder, maar midden in uw woonkamer. Maar als die wifirouter ingebouwd zit in uw internetmo­dem, is dat vaak geen optie. Een muur, een plafond of een (metalen) meubel belemmeren het signaal, gewapend beton is een echte killer. Het wifisignaa­l wil liefst in een rechte lijn gaan, soms volstaat het om je laptop een meter naar links of naar rechts te verplaatse­n om een obstakel te omzeilen.

Vaak zijn het elektronis­che apparaten die letterlijk stoorzende­r spelen. ‘Meestal is het de babyfoon’, zegt Gianni Ponseele. Hij is field engineer bij UnitT, dat bij Telenetkla­nten hardnekkig­e netwerkpro­blemen oplost. Maar het kan ook de microgolfo­ven zijn – die van u, of die van de buren. ‘Laatst kwamen we een geval tegen van iemand die in een appartemen­t boven een restaurant woonde’, zegt Ponseele. Andere potentiële schuldigen: draadloze koptelefoo­ns, bluetooth gamecontro­llers en sommige alarmsenso­ren.

De juiste golflengte

De meeste van die storingen spelen zich af rond 2,4 GHz, de frequentie van ‘oude’ wifirouter­s. Als je kunt uitwijken naar 5 GHz, ontwijk je veel storingen en heb je bovendien een hogere topsnelhei­d. Daarvoor heb je wel een (iets) nieuwere router nodig, te herkennen aan de vermelding 802.11n of 802.11ac. Keerzijde: 5 GHz wifi raakt (nog) moeilijker

• Sluit uw pc aan via een ethernetka­bel. Dat is haast altijd sneller en het laat voor de andere apparaten meer wifibandbr­eedte over.

• Als u zich in huis verplaatst, schakelt uw smartphone in principe altijd over op het best beschikbar­e wifisignaa­l. Lukt dat niet vanzelf, kunt u de wifi van uw smartphone even uit en inschakele­n.

• Oudere apparaten in huis hanteren soms een oudere wifistanda­ard (zoals 802.11g) en dat kan het netwerk voor iedereen vertragen. Ban ze van uw netwerk. (dod) door een muur. Hoe weet u of u 5 GHz of 2,4 GHz gebruikt? Op sommige routers heeft het 5 GHz wifi netwerk een aparte naam (vaak met ‘5’ in). Als dat niet het geval is, kunt u misschien de instelling­en van de router aanpassen om zo de 2,4 GHz te mijden.

Vaak wordt gegrepen naar allerlei ‘wifi extenders’ om moeilijke plekken in huis beter bereik te geven. Het resultaat is altijd wat onzeker. Een andere klassieke oplossing: ‘powerline’ toestellet­jes die een verbinding leggen over het elektricit­eitsnet. Die zijn dan weer erg afhankelij­k van de kwaliteit van uw elektrisch­e leidingen. Wie van zijn wifikopzor­gen af wil, heeft sinds enkele jaren een simpele remedie: mesh routers, ook wel multiroom wifi genoemd. Gewoon een van de mesh routers aansluiten op je modem en een of

Vaak spelen elektronis­che apparaten voor stoorzende­r

meer andere routers over je huis verspreide­n. Alle routers vinden elkaar en vormen één netwerk. ‘Het is gewoon op een knop duwen’, zegt Jozef Schilderma­ns van technologi­ewebsite Diskidee. Helaas waren meshrouter­s tot voor kort peperduur – minstens 300 euro voor een set. Maar nu heb je voor iets over de 100 euro een prima set van drie meshrouter­s, zegt Schilderma­ns. Hij testte onlangs de TPLink Deco M4 (drie meshrouter­s voor 129 euro) en vindt dat een uitstekend­e keuze.

 ?? © Celine Poppe ??
© Celine Poppe

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium