De Standaard

Bittere tranen drogen snel

-

‘Niets ouds of uit de jaren stillekes’, had Flo nog op voorhand gezegd.

Er zijn weinig programma’s waar we het in ons gezin he lemaal over eens zijn. Over Blind gekocht wel. Alle aflevering­en van het vorige seizoen hebben we samen bekeken. Het zal in onze genen zitten, maar we hebben een zwak voor programma’s waarin huizen bezocht (en eventueel gekocht) worden. Zo vinden we het bijvoorbee­ld ook heerlijk om over de schouders van die verbouwere­erde kooplustig­en in Huizenjach­t mee te loeren. Naar al die oude woonkamers, verlepte lambriseri­ngen en veel te krappe badkamers. Hoe wonen die Vlamingen toch? Wáár staat hun hometraine­r? En waar hebben ze in godsnaam hun smaak achtergela­ten? Huizenjach­t is ongegeneer­d binnenkijk­en bij mensen thuis. Voyeurisme van de bovenste plank, daar draait het programma om. Is het u nooit opgevallen dat werkelijk niemand in Huizenjach­t ooit daadwerkel­ijk een huis koopt?

Bij Blind gekocht gelukkig wel: elke week een stuk of twee. Elke keer is het exact hetzelfde riedeltje. Er is minstens één stel met torenhoge verwachtin­gen die nooit van zijn leven te matchen zijn met het budget. Toch vinden Dina Tersago en haar trawanten altijd wel een pand. Hoewel het doorgaans oud en verlept is, kopen ze het toch. Het stel mag dat pand vlak na de aankoop al eens bezoeken. Je kunt er gif op innemen dat aan het eind van dat bezoekje iemand uit wanhoop aan het huilen slaat.

Maar dan, tadaa!, gaat de binnenhuis­architect aan de slag. Met een beperkt budget tovert hij een interieur uit zijn mouw dat zo in de Flair zou kunnen. Na pakweg drie aflevering­en van verbouwing­en – en massa’s reclame voor de firma’s die dat werk verrichten – is het stel dan toch dolgelukki­g met het eindresult­aat. Elke keer weer is dat moment een niet te onderschat­ten tvcatharsi­s. Al geloven we er werkelijk niets van – no way dat al dat werk voor dat krappe budget gelukt is. We malen er niet om, die mensen krijgen straks een huis dat ze zelf nooit hadden kunnen betalen.

Dat die vaste tvformule van Blind gekocht bij Vier in steen gebeiteld staat, blijkt ook weer in de eerste aflevering van dit tweede seizoen. Jan en Flo zijn op zoek naar een huis in Grimbergen. Hun budget? 430.000 euro. Daarvoor willen ze graag een witte, strakke vila met een Japans toiletmeub­el en een keuken waar een mens zich blauw aan betaalt. ‘Niets ouds of uit de jaren stillekes’, zei Flo op voorhand. ‘Liever een wit kubuske.’ En ja hoor, Flo huilt bittere tranen aan het eind van het eerste bezoek aan haar nieuwe huis, dat ze ‘eikes, zo lelijk’ vond. Geen zorgen, dat komt goed. Over een aflevering of twee. We kijken er al naar uit. Ook al geloven we er geen bal van.

Blind gekocht. Elke woensdagav­ond om 20.35 uur op Vier.

Met beperkt budget tovert de binnenhuis­architect een interieur dat zo in de ‘Flair’ kan

 ?? © vier ??
© vier

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium